SAMMEN: Omgivelsene våre skal fremme livskvalitet, god helse, deltakelse og tilhørighet. Samlokalisering bidrar til mange spennende møter. Foto: Karin Høyland

Suksessfull byutvikling med flere sammen

Kunnskap om ulike brukere og flere tilbud er suksessfaktorer i byutvikling.

Publisert Sist oppdatert

– Hvordan kan kommuner, arkitekter og planleggere legge til rette for gode nabolag for flere aldersgrupper?

Disse spørsmålene gir en rapport fra SINTEF svar på, og viser at kunnskap om de ulike brukergruppene og samlokalisering av tilbud er suksessfaktorer. God stedsutvikling må være både aldersvennlig, demensvennlig, barnevennlig og helsefremmende, ifølge en pressemelding.

– Personer med demens har for eksempel et stort behov for beskyttelse, trygghet og forutsigbarhet. Men det har heldigvis blitt større bevissthet rundt at de også må kunne delta i ulike organiserte aktiviteter for å ha et meningsfylt liv. Skal man kunne bo hjemme lengre, betyr det et større fokus på utvikling av gode lokalmiljø, sier seniorforsker Karin Høyland i SINTEF.

Hun er prosjektleder og en av flere forfattere for rapporten Fra universelt utformede bygg til inkluderende områdeutvikling. Rapporten gir innspill til kommuner, by- og stedsplanleggere og arkitekter. Den beskriver prinsipper og viser eksempler på inkluderende tiltak i ulike områder og med ulike brukerperspektiver.

Flere tilbud på samme sted

Rapporten argumenterer for at kommuner og planleggere må utvide fokuset for inkludering. Fra å kun tenke på universell utforming av bygninger, må søkelyset rettes mot kvaliteter ved hele nærområder, med nærhet mellom boliger og ulike møteplasser som inkluderer og inviterer flere.

– Et aldersvennlig samfunn handler blant annet om at områder planlegges for å blande aldersgrupper. Hvordan kan fellesfunksjoner i sykehjem legges sentralt og inkludere tilbud også til andre aldersgrupper? Lokalisering og utforming av sykehjem, dagtilbud, barnehager og bibliotek er alle viktige brikker i en planlagt lokalutvikling. Vi må bli flinkere til å tenke på tvers av grupper og sektorer, påpeker Høyland.

Powered by Labrador CMS