KALDE FØTTER: Advokat Marianne Rytter var prosessfullmektig for borettslaget, som i flere år har slitt med iskalde hus på vinteren. På rettssakens nest siste dag ble det forlik med OBOS Block Watne.

Borettslag krevde erstatning av OBOS. Etter fire dager i retten ble saken forlikt

Erstatningskravet var flere millioner kroner. Forliket er hemmeligstemplet.

Publisert Sist oppdatert

- Det var viktig at denne saken ble løftet opp fra et distriktskontor til ledelsen i OBOS. Vi er glade for at ledelsen i OBOS tok ansvar.

Slik er kommentaren fra advokat Marianne Rytter i advokatfirmaet Legalis, etter en langvarig og bitter strid mellom borettslaget Liakollen II på Kongsvinger og boliggiganten OBOS. Bakgrunnen for krangelen er at borettslaget mener boligene er dårlig isolerte, i stor kontrast til at boligene ble markedsført og solgt som energieffektive og med lave kostnader til oppvarming.

Rytter var prosessfullmektig for borettslaget. 

I tvist med flere boligkjøpere

OBOS har nylig vunnet frem i en sak mot 86 boligeiere på Røa i Oslo, hvor boligkjøperne ble dømt til å betale sakskostnadene til OBOS med i alt 1,7 millioner kroner. Her var tvistebeløpet rundt 20 millioner kroner, med bakgrunn i angivelige feil på parkeringsplassene.

I saken fra Kongsvinger er det snakk om 11 boenheter, hvor det fra saksøkerne har vært anslått en oppgraderingskostnad på rundt en million kroner per bolig. De 11 boligene ble oppført i perioden 2016 til 2018. Prisen for hver bolig var den gang drøyt 4,5 millioner kroner.

Det var OBOS’ datterselskap Block Watne som stod som ansvarlig søker. I sitt sluttinnlegg har advokat Marianne Rytter vist til at det var avdekket «særdeles grove byggefeil», herunder med utett konstruksjon som følge av feilmontert dampsperre, stedvis fullstendig manglende isolering, utett overgang i etasjeskiller, manglende tetting rundt trekkerør og utette brannvegger mellom boliger – for å nevne noe.

Forliksklage ble sendt i januar 2023, men krangelen mellom borettslaget har pågått over flere år. Advokat Martin Kristoffer Feet, prosessfullmektig for OBOS, har argumentert med at kravet er foreldet.

«Minnelig ordning»

De var satt av fem dager til saken i Oslo tingrett. Men så, på den fjerde dagen i retten, ble borettslaget og OBOS enige om et forlik. I kjennelsen heter det at ble oppnådd en «minnelig ordning», som også omfatter sakskostnadene.

I slutningen står det at partene har frafalt forkynning, som innebærer at betingelsene i forliket ikke offentliggjøres. Det er derfor ikke kjent hvilke tiltak som eventuelt vil bli gjort for å utbedre den manglende isoleringen i boligene, eller hvor stor erstatning OBOS eventuelt betaler. 

Advokat Marianne Rytter, som altså representerte borettslaget, svarer imidlertid slik når hun blir spurt om hvordan beboerne vurderer resultatet:

- Min klient er svært fornøyd med forliket.

Powered by Labrador CMS