ØKER KRAVET TIL EGENKAPITAL: - Svært lave yielder gjør at bankene øker kravet til egenkapital, sier analysesjef Jo W. Gullhaugen i Union.

Ytterligere innstramming fra bankene

Økt krav til egenkapital i eiendomsprosjekter.

Publisert Sist oppdatert

Unions Bankundersøkelse for fjerde kvartal ble publisert i dag. Den viser at bankene har skjerpet ytterligere inn siden forrige undersøkelse.

– Etter at vi så tegn til utflating i forrige kvartal, så ser vi nå at marginene har utviklet seg tilnærmet flatt. Snittmarginen for nye femårslån til eiendom sentralt i Oslo med 65 prosent belåning, er nå 2,35 prosentpoeng, mot 2,33 i forrige kvartal. Det betyr at marginen nå er 70 basispunkter høyere enn den var ved bunnen rundt sommeren i fjor. Den er fortsatt lavere enn ved toppen i 2012, som var på 2,62 prosent prosentpoeng, sier analysesjef Jo W. Gullhaugen.

Les også: Stadig flere utlendinger har med egen finansiering

Les også: Rekordvolum i obligasjoner

Det er også blitt større forskjeller mellom bankene.

– Differansen mellom banken med høyst og lavest margin har ikke vært større siden vi begynte med bankundersøkelsen i 2010. Så variasjonen er veldig stor. Spennet går nå fra 190 basispunkter som det laveste, til 270 basispunkter som det høyeste. Det er derfor en differanse på rundt 80 basispunkter. Til sammenligning så har differansen vært i underkant av rundt 40 basispunkter historisk.

– Så spør vi også i undersøkelsen bankene hva som har vært den laveste marginen de har tilbudt i det siste kvartalet, og denne gangen er det en bank som har strukket seg til 1,65 prosentpoeng. Snittsvaret på dette spørsmålet er 1,77 prosentpoeng. Svært sikre case med lav belåning får marginer som ligger 50 til 70 prosent prosentpoeng lavere enn i normalcaset.

Les også: – Dette bremser transaksjonsvolumet

Samlet lånefinansieringsrente har økt, viser Unions Bankundersøkelse.

– Lange renter har økt betydelig siden forrige undersøkelse, så samlet finansieringkostnad er opp. Særlig kraftig var renteøkningen etter presidentvalget i USA, og markedet venter at Trumps varslede ekspansive finanspolitikk vil gi økt vekst og økt inflasjon og dermed også renteøkninger etter hvert. Dette har så smittet over til norske lange renter, så vi ser at norsk 5-års swaprente er opp 26 basispunkter siden forrige undersøkelse. Men rentenivået er fortsatt lavere enn det var sommeren 2015.

– Ser vi på samlet lånefinansieringskostnad, så har den kommet opp med 28 basispunkter til 3,88 prosent. Da er vi nesten ett prosentpoeng høyere enn vi var på bunnen i første kvartal i fjor, hvor vi faktisk lå under 3 prosent i samlet lånefinansieringsrente. Endrede renteforventninger gjør at flere velger å binde renten og vi ser at rentebindingsandelen har økt med 4 prosentpoeng til 57 prosent i dag, sier analysesjef Gullhaugen.

Les også: All time high for normaltransaksjoner

Og bankene har blitt strengere hva angår belåningsgraden.

– Utviklingen fortsetter absolutt på dette området. Bankene strammer inn på belåningsgraden. Svært lave yielder gjør at bankene øker kravet til egenkapital, for å redusere risikoen ved en eventuell yieldøkning frem i tid. Nå ser vi at det kun er én av bankene som er villig til å strekke seg lenger enn 65 prosent belåning, og snittmaksbelåningen er nå 64 prosent. Det er tre banker som har skjerpet kravene ytterligere bare siden forrige undersøkelse.

– Til sammenligning så var alle banker villig til å strekke seg til 75 prosent for seks år siden, så dette har endret seg kraftig. Fra 2010 og frem til i dag har kravet til egenkapital endret seg med 12 prosent. Og mye av denne økningen har kommet de siste årene, i takt med den kraftige yieldkompresjonen vi har hatt, sier Jo W. Gullhaugen.

Les også: Tror på ytterligere yieldfall

Powered by Labrador CMS