Bolig:

PLANFORSLAG: Fredensborg Bolig har sendt inn planforslag for området bak Ullevål sykehus. Prosjektet har fått navnet «Collets Kvartal». Ill.: A-lab

- Dette blir hjertet i Nedre Ullevål

Flere sentrumsnære boliger, oppgradering av grøntområder, kommersiell næring og gjenbruk av tegl, er sentrale elementer i Fredensborg Boligs nye planforslag for området bak Ullevål sykehus.

Publisert Sist oppdatert

Løftet av eiendommen som inkluderer Nedre Ullevål 1-4, Ullevålsveien 5, Sognsveien 9B og 9C, startet med totalrenoveringen av «Villa Ullvin». Nå har Fredensborg Bolig sendt inn planforslag for den resterende delen av eiendommen, og prosjektet har fått navnet «Collets Kvartal».

– Colletts Kvartal blir hjertet i Nedre Ullevål. Her vil vi skape et livskraftig nabolag ved å tilby boliger for unge, barnefamilier, enslige og godt voksne. Vi skal oppgradere uteområder og etablere nye sosiale soner blant annet torg og utadrettet næring, sier Erlend Ellingsen, kommunikasjonssjef i Fredensborg Bolig.

310 boliger

Det nye planforslaget tar hensyn til og viderefører viktig kulturhistorie, og totalt 310 boliger bygges på eiendommen. Det er 140 flere enn i dag, og det er lagt vekt på høy arkitektonisk kvalitet.

– Gjennom en helhetstilnærming og et markant arkitektonisk formspråk gir vi området en lesbar identitet og nytt liv til Nedre Ullevål. Vi bygger videre på og tydeliggjør de kvalitetene området har i dag, samtidig som vi svarer ut mangler som blant annet kom frem i medvirkningsundersøkelser, sier Sandra Riedel i arkitektkontoret A Lab.

I planforslaget søker Fredensborg Bolig om å beholde en av de fem «søsterblokkene», og teglsten fra de fire andre gjenbrukes i den nye bygningsmassen. De gamle trærne og annen vegetasjon ivaretas i størst mulig grad, og ny bebyggelse tilpasses eksisterende trær.

– Vi er veldig godt fornøyde med forslaget fra A Lab, og håper at kommunen ser viktigheten av flere sentrumsnære boliger. Boligmarkedet i Oslo er allerede under stort press, og de neste årene etableres mer enn 30.000 nye arbeidsplasser i gangavstand fra Colletts Kvartal, sier Ellingsen.

Oslo Science City i Forskningsparken tilfører alene mer enn 25.000 arbeidsplasser, mens nyetableringer på Marienlyst og Veterinærhøyskolen bidrar også til å øke trykket på veinettet og kollektivtrafikken.

– Det er lett adkomst til boligene, og Colletts Kvartal blir er et prosjekt som passer alle aldersgrupper. Byggenes høyde varierer fra fire til ti etasjer og også tidligere kontorlokaler gjøres om til boliger, sier Ellingsen.

Det har pågått planlegging på området siden 2016, og Fredensborg Bolig mener det nye forslaget møter de politiske ønskene som ble kommunisert da Oslo rådhus instruerte plan- og bygningsetaten til å behandle reguleringsplanen på Ullevål på nytt.

Powered by Labrador CMS