OBLIGASJONSVEKST: - Når transaksjonsvolumet vokser, så vokser også de ulike låneformene, sier leder for seksjon eiendom og entreprenør hos DNB, Olav T. Løvstad.

Rekordvolum i obligasjoner

Nesten dobling i obligasjonslån fra 2014 til 2015.

Publisert

– Mens det i 2014 var et volum på cirka 10 milliarder kroner, så var det i fjor på hele 18 milliarder kroner, sier leder for seksjon eiendom og entreprenør hos DNB, Olav T. Løvstad.

Dette er det høyeste volumet som er lånt ut med obligasjonslån noen gang. I 2012 var volumet på cirka 14 milliarder, i 2013 var det på 13,4 og i fjor var det altså på ti milliarder kroner.

Les også: Løpetid prises skarpere

– Dette har selvfølgelig også å gjøre med det store transaksjonsvolumet som vi så i fjor. Når volumet vokser, så vokser også de ulike låneformene, sier Løvstad, som imidlertid tror at obligasjonslån kommer til å holde seg bra også i 2016.

– Det har blant annet sammenheng med kapitaldekningskravene som gjør at obligasjonslån kan være et gunstig supplement. Det kan for eksempel være via livselskapene som enten kan investere i obligasjoner eller som mer tradisjonelle lån, sier Løvstad.

Flere av disse alternativene er som regel for de store transaksjonene, det vil si minimum er par hundre millioner kroner.

Les også: DNB skal bygge portefølje av lån til næringseiendom

Les også: – Bankene er betydelig strengere nå

Kontrolleres av nordiske bankerDet norske transaksjonsmarkedet var stort også i europeisk sammenheng i 2015. Man skulle dermed kanskje tro at flere utenlandske banker ville fatte interesse for Norge. Dette har man ifølge Løvstad i svært liten grad sett.

– Det norske og det nordiske bankmarkedet er meget sterkt og det er derfor svært vanskelig å konkurrere med for utenlandske banker. Samtidig er det jo også slik at finansiering av eiendom er lokal business og det er avgjørende å kjenne de lokale markedene. Å sitte i Tyskland og mene noe om dette blir derfor vanskelig. Det vi til en viss grad har sett er syndikering av lån. Det vil si at andre banker kjøper deler av lånet. Her har det for eksempel vært tyske banker på banen, men utover det er det norske bankmarkedet kontrollert av norske og nordiske banker, sier Løvstad.

Les også: Mer utfordrende for de små

Les også: Vanskeligere å få lån til næringseiendom

Powered by Labrador CMS