STORE PROSJEKTER: Gjennom Macama og tilhørende datterselskaper er Erik Bøhler og familien involvert i en rekke store utbyggingsprosjekter. Investeringene er blant annet gjort sammen med Orkla Eiendom og Stein Erik Hagen-selskapet Canica.

Prosjekter for 18 milliarder

Erik Bøhler-eide Macama AS har eiendomsprosjekter med en samlet realisasjonsverdi på nærmere 18 milliarder kroner. Konsernet er også i posisjon for å kjøpe mer.

Publisert

I 1972 etablerte Erik Bøhler en liten byggmesterbedrift, som tok på seg oppdrag innen ombygging, vedlikehold og reparasjoner. 21 år senere var Bøhler-Gruppen en betydelig entreprenør og ble tatt opp til notering på Oslo Børs. Etter 4 år på børsen ble selskapet fusjonert inn i Steen & Strøm ASA.

God beliggenhetBøhler etablerte deretter holdingselskapet Macama og en rekke datterselskaper. Macama, som eies av Bøhler-familien, investerer innen eiendomsutvikling, bolig, kontor, kjøpesenter, industri, aksjer, venture og fond.

I årsrapporten for 2015 skriver selskapet at det har eierandeler i eiendomsprosjekter ”med svært god beliggenhet og betydelig størrelse, slik at det er lagt solid grunnlag for verdiskapning i årene fremover”.

Les også: Wahl Eiendom selger til Hagen og Bøhler

Har handlefrihetAv den samme rapporten fremgår det at Macama har prosjekter under bygging, utvikling og regulering for til sammen 16,5 milliarder kroner. Dette er nå økt til nærmere 18 milliarder. I tillegg har Macama ”god soliditet og betydelig finansiell kapasitet for å gi handlefrihet til å utnytte eventuelle interessante investeringsmuligheter”.

– Vi tror dagens utfordrende makroøkonomiske klima gir gode investeringsmuligheter innenfor vår strategi og våre forretningsområder, og vi forventer i løpet av 2016 å styrke selskapets fremtidige inntjening.

4.000 boliger i LierBlant eiendomsprosjektene til Macama er Gullaug i Lier. Eiendommen er på hele 2.200 mål og er beliggende på den gamle Dyno-tomten. Der kan det bli så mye som 4.000 boliger med en stor andel av småhusbebyggelse. I tillegg blir det ca. 100.000 kvadratmeter med næring og skoler/idrett. Forventet byggestart er i 2017.

Les også: Kjøper stort i Lier

Macama eier 20 prosent av Gullaug Utvikling AS, mens Stein Erik Hagen-selskapet Canica eier 40 prosent. De øvrige 40 prosentene eies av Vika Fellesskapet AS, hvor meglernestor Jan Petter Collier og tidligere meglertopp Roy Oddvar Myklebust er blant aksjonærene.

Byggestart i 2017Prosjekteringen går etter selskapets plan med forventet byggestart senest i 2017. Macamas datterselskap, Scandinavian Development, har ansvaret for regulering, prosjektutvikling, salg og markedsføring i egen avtale med Gullaug Utvikling AS.

Constructive Development, et annet datterselskap av Macama, har ansvaret for prosjektstyring i egen avtale med Gullaug Utvikling AS.

Les også: Erik Bøhler og Tom Vidar Rygh selger Tønsberg-bygård

Satser på TorshovMacama eier også 20 prosent av Torshovhøyden i Oslo, mens Orkla Eiendom eier 80 prosent. Stein Erik Hagen er styreleder og største aksjonær i Orkla ASA, som er morselskapet til Orkla Eiendom.

Tomtearealet utgjør 9.100 kvadratmeter og består av et tidligere kontorbygg for Orkla Brands. Prosjektet er beliggende ved Akerselva og består av 220 boliger med forventet byggestart første kvartal 2017.

Også i dette prosjektet står Macamas datterselskaper, Scandinavian Development og Constructive Development, for prosjektstyring, regulerings- og ideutviklingsarbeidet.

De samme selskapene har de tilsvarende oppgavene i byggingen av Orklas nye kontorbygg i Drammensveien 149, som vil romme ca. 800 arbeidsplasser.

Les også: Tjente en kvart milliard på Fornebu-salg

Tror på EnsjøI Treschowsgate 16, ikke langt unna Torshovhøyden, skal Macama og Orkla Eiendom bygge 260 leiligheter med samme eiersits (20/80). Prosjektet har fått navnet Torshovbredden og er et tidligere lagerbygg for Lilleborg. Også her er Scandinavian Development og Constructive Development inne som aktører.

Macama er i tillegg involvert i tre store boligprosjekter på Ensjø som til sammen romme ca. 275 leiligheter. Også i disse prosjektene er Macamas eierandel på 20 prosent.

Ringnes ParkBlant gjennomførte prosjekter er Villa Ringnes og Øvre Ringnes, hvor Macama sammen med Orkla på 20/80-basis har ferdigstilt og solgt 700 boliger. Dette prosjektet inkluderer et nærsenter, Ringen kino, barnehage og en stor park.

Macama hadde i fjor et resultat før skatt på 55,6 millioner kroner. Det har ikke lyktes Estate Nyheter å få kommentarer fra Erik Bøhler om virksomheten.

Les også: Vatne og Haare kjøper flere bygårder

Les også: Rask PST-gevinst for Kim Erla

 

Powered by Labrador CMS