FULLSATT: Drøyt 300 eiendomsfolk var til stede under presentasjonen til Akershus Eiendom på Hotel Continental torsdag.

– Nesten alle fokuserer på bolig

Derfor viet også Akershus Eiendom mesteparten av tiden på sin halvårspresentasjon til temaet bolig.

Publisert Sist oppdatert

Akershus Eiendom avholdt sin tradisjonsrike halvårspresentasjon om næringseiendom på Hotel Continental torsdag, og som vanlig var det stort oppmøte og fullsatt sal. Boligmarkedet i Oslo og omegn er som kjent glohett, og analysesjef Ragnar Eggen brukte mye tid på å analysere boligsituasjonen.

– Selv de som vanligvis vanligvis bruker all sin tid på næringseiendom, fokuserer i dag på bolig. Nesten alle dere fokuserer på boligutvikling, sa Eggen mens han så ut over salen med over 300 fremmøtte.

– Vi ser at det er økt innflytting som gir økt boligbehov, men vi ser også at det ikke nødvendigvis er jobbmarkedet som bidrar til innflytting til Oslo, sa Eggen med klar referanse til flyktningestrømmen.

Les også: Avgiftsfeller og -muligheter ved konvertering

Analysesjefen poengterte at leieprisene i boligmarkedet ikke har fulgt den høye veksten i boligprisene.

FORVENTER LAVERE LEDIGHET: – Det er god aktivitet i leiemarkedet, sier analysesjef Ragnar Eggen i Akershus Eiendom.
FORVENTER LAVERE LEDIGHET: - Det er god aktivitet i leiemarkedet, sier analysesjef Ragnar Eggen i Akershus Eiendom.

– Den svake leieprisutviklingen viser at det ikke nødvendigvis er så om å gjøre å bo i Oslo. Vi ser at det er stort antall spekulanter som er kjøpere. Når avkastningen på utleie er så svak som den er, så betyr det derfor at disse investorene kjøper med håp om fremtidig verdistigning. Og har man kjøpt eiendom de siste årene, så ser man jo at verdistigningen på leilighet nummer en fint kan utgjøre egenkapital på leilighet nummer to, og så videre.

Når det gjelder markedet for næringseiendom, så poengterer Eggen at det store fokuset på bolig også er med på å løfte leieprisene på næringseiendom: Når næringseiendommer konverteres til bolig, så forsvinner disse eiendommene ut av markedet. Dermed øker presset på kontormarkedet for øvrig, og slik holdes leieprisene oppe.

Les også: Forventer stigende leiepriser fremover

– Det er god aktivitet i leiemarkedet, og størst aktivitet den siste tiden har det vært på Skøyen og i Nydalen. Arealledigheten i Oslo sett under ett er litt ned, og vi har ved inngangen til fjerde kvartal en ledighet på 7,1 prosent. Vi forventer fallende ledighet i årene som kommer. Bakgrunnen for dette er fortsatt økt konvertering av kontoreiendommer til bolig, samt at en del planlagte kontorprosjekter drar ut i tid.

Les også: Arealledigheten på vei ned i Oslo

Powered by Labrador CMS