KAN BLI PRESS: - Etterspørselen i leiemarkedet har vært lav en god stund, når dette nå ser ut til å ta seg opp, kan det fort bli litt press i enkelte områder med lav ledighet, sier Haakon Ødegaard, analysesjef i Malling & Co.

Forventer stigende leiepriser fremover

Leiemarkedet har gått vesentlig bede enn mange har fryktet, og de siste tallene for andre kvartal viser en økning i totale kvadratmeter i signerte leieavtaler.

Publisert

– Prisene ser nå ut til å ha flatet ut, og vi ser samtidig synkende ledighet i kontorklyngene. På ett eller annet tidspunkt forventer vi at lav ledighet og økende etterspørsel slår ut i økte leiepriser, sier analysesjef i Malling & Co, Haakon Ødegaard.

Kan bli press i enkelte områderHan forteller at ledigheten i enkelte områder nå nærmer seg under det man kan anta er en normal og sunn friksjonsledighet. Likevel vil det ta tid før det slår ut i prisene.

– Etterspørselen i leiemarkedet har jo vært lav en god stund, så nå når dette nå ser ut til å ta seg opp, kan det fort bli litt press i enkelte områder med lav ledighet. I tillegg har flere utviklere blitt revet med av boligbølgen, og enkelte nybyggprosjekter kan bli omgjort til boliger, eksempelvis OBOS sitt kjøp av Ulven-området, der det ser ut til å bli mer bolig og mindre kontor enn først antatt under forrige eier, sier Ødegaard.

Les også: Nå lysner det i leiemarkedet

Les også: Bytte av leietaker koster 2,5 års leie

Han legger til at ledigheten er fallende for kontorklyngene som helhet, men at enkelte områder fortsatt har noe høy ledighet og vil nok ha det en stund.

– Men trenden ser ut til å ha flatet ut, sier Ødegaard.

Det mest dramatiske er overGunnar Selbyg er analysesjef i DNB Næringsmegling. Han forteller at den viktigste hendelsen i leiemarkedet de siste par årene er at oljesektoren har gått fra å smøre markedet til å tilby lokaler for fremleie.

FALLER KUN I OSLO: – Blant de fire største byene er det kun Oslo som har synkende kontorledighet, sier Gunnar Selbyg, analysesjef i DNB Næringsmegling.
FALLER KUN I OSLO: - Blant de fire største byene er det kun Oslo som har synkende kontorledighet, sier Gunnar Selbyg, analysesjef i DNB Næringsmegling.

– Derfor er vestlandskysten hardere rammet enn Østlandet og kontorsegmentet mer enn handel. Blant de fire største byene er det kun Oslo som har synkende kontorledighet. Det skyldes at hovedstadens sterke boligmarked har bidratt til en høyere nettokonvertering fra kontor enn i de andre byene, sier Selbyg som legger til at de straks skal i gang med høstens ledighetstelling og regner generelt med at den mest dramatiske ledighetsøkningen er over også i de andre byene.

Les også: – Overraskende godt leiemarked i Oslo

Les også: Arealledigheten på vei ned i Oslo

Kun Oslo som har synkende ledighetIfølge Ødegaard signeres det statistisk sett ikke nok leieavtaler i forhold til den naturlige variasjonen av kvaliteter hvert kvartal.

– Derfor må man se på utviklingen over et halvår eller mer for å si noe mer konkret om utviklingen av leieprisene. Vårt syn er fortsatt en utflating av priser, og kanskje en vekst mot slutten eller begynnelsen av neste år. Med skyhøy vekst i konsumprisindeksen, som stort sett benyttes som justeringsgrunnlag for leieavtaler, blir det i det minste godt grunnlag for en god nominell prisvekst inn i 2017, sier Ødegaard.

Powered by Labrador CMS