SENTRUM: Det er lav kontorledighet i Oslo, og dette kan medføre økende leiepriser.

– Overraskende godt leiemarked i Oslo

Mens deler av Norge opplever et krevende leiemarked i næringseiendom, så er oslomarkedet fortsatt godt.

Publisert

– Det er selvfølgelig enkelte områder som har det litt tyngre, men ser vi på det samlende oslomarkedet, så oppleves det som overraskende godt, sier Haakon Ødegaard, analysesjef i Malling & Co, som legger til at det er tøff konkurranse særlig om de store leietakerne.

Økende leiesøkaktivitetVinneren i dagens leiemarked er sentrum. Der er ledigheten ifølge Ødegaard på rundt seks prosent og leiene har holdt seg stabile.

– Vi noterer oss at sysselsettingen fortsetter å vokse i Oslo, og dette kombinert med lav nybygging, en god del konvertering, og mange leietakere som søker seg til sentrale områder, så bør dette snart snu leiepristrenden for de gode områdene oppover, sier Ødegaard.

Han bemerker også at har notert seg økt leiesøkaktivitet i 2016 i forhold til siste halvår 2015.

– Det fører også til at volumet av signerte kontrakter er svakt stigende, sier han.

Les også: Arealledigheten på vei ned i Oslo

Flat leieprisutviklingNår det gjelder leieprisutviklingen så er den det siste kvartalet relativt flat i alle områder. Malling & Cos siste rapport fortalte at toppnivået i CBD ligger på 4800 kroner per kvadratmeter per år.

– Dette toppsegmentet er ikke så veldig stort, så det er egentlig ikke veldig relevant å se på. Men leietakere som tar litt større arealer og der det regnes et snitt over flere etasjer så ligger leiene rett under 4000 kroner per kvadratmeter for høy kvalitet. Da ligger det gjerne inne vesentlig høyere leier for toppetasjen, og lavere nedover, sier Ødegaard.

Tendenser til prisnedgangFor de andre områdene ligger leieprisene på mellom 1000 og 3500 kroner. Høyest kommer Bjørvika. Her ligger toppleien på 3500 kroner, men de fleste kontraktene ligger i nivået mellom 2700 og 3000 kroner. Deretter kommer sentrum, hvor toppleien er på samme nivå som i Bjørvika. De fleste kontraktene signeres imidlertid på noe lavere nivåer mellom 2100 til 2500 kroner per kvadratmeter.

Les også: – Stabile leiepriser i året som kommer

Les også: Bytte av leietaker koster 2,5 års leie

– Vi så tendenser til noe lavere priser i sentrum i første kvartal, men endringen ligger innenfor usikkerhetsbeltet. Vi kan altså ikke si at prisene er ned, og vi ser ikke helt noen grunn til at de skulle gått ned heller. Når det er sagt, merker vi at flere leietakere er opptatt av effektivisering og kostnadsreduksjon, og mange leietakere tenker nok at de skal få en god deal i dagens marked.

I bunnen ligger …I andre enden av skalaen ligger Fornebu. Med en toppleie på 2000 kroner er dette det billigste området i Oslo. Snittleien ligger på mellom 1500 og 1700 kroner, noe som er opp fra 1400 til 1600 i fjor. Hakk i hel ligger Økern, Løren og Risløkka. Her har prisene gått noe ned fra 2015, og toppleien ligger nå på 2150 kroner. Snittleien er imidlertid den laveste i hele Oslo. Her kan man få lokaler fra 1000 til 1500 kroner kvadratmeteren.

Les også: Fra oljesmurt til småsurt

Powered by Labrador CMS