Vil ikke til Romerike

Bedrifter vil ikke legge hovedkontoret til Romerike.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

De tre Eika-bankene Aurskog Sparebank, Totens Sparebank og Odal Sparebank hadde torsdag samlet politikere og eiendomsutviklere til en større næringslivsdag på Jessheim. En av foredragsholderne var konserndirektør Tron Harald Bjerke i Olav Thon Gruppen.

Gruppen har til dels satset stort på Romerike, med blant annet åtte kjøpesentre og fem hoteller. Mer er i vente, med en utbygging på 50 000 kvadratmeter i Jessheim sentrum. Bjerke hadde likevel blandede følelser for regionen og de ulike segmentene.

Vokser mest– Boliger vil være attraktivt, det er mye plass her, og Romerike er den regionen som vokser mest i Norge. Thon Gruppen har drevet boligutvikling på Strømmen, Lørenskog, Kløfta og i Lillestrøm, og vi har utviklet for å selge, i motsetning til næring, der vi bygger for å eie, sa Bjerke.

– Når det gjelder hoteller, er det en veldig tøff bransje. Jeg vet nesten ikke om noen kjeder som tjener penger. Det er ganske bra utsikter for eksisterende hoteller som har utviklingsmuligheter, jeg er mer skeptisk til nye hoteller, fortsatte han. Eksisterende kjøpesentre går jevnt over bra, men ikke «superbra».

– De er nødt til å videreutvikle seg. Nye sentre tror vi ikke noe særlig på, Norge er tapetsert med sentre. Du må være nummer en eller to i ditt marked. Fornebu S til KLP er blitt et fint og flott senter, men jeg er ikke sikker på at butikkene der er like fornøyde, sa Bjerke.

PrispressThon Gruppen har også lager- og logistikkvirksomhet på Romerike, som er knyttet til Gardermoen Park.– Det er prispress på leiene her og store infrastrukturkostnader knyttet til logistikk, konstaterte Bjerke. Noen nye større kontoretableringer i regionen, hadde han ikke tro på.

– Det er lav interesse for hovedkontoretableringer på Romerike, kanskje med unntak av Lillestrøm, sa konserndirektøren. Han pekte på at kontorledigheten nå er på 14 prosent vest for Oslo. Det presser leieprisene og gjør området mer attraktivt.

Skal derimot Romerike være konkurransedyktig, må det ifølge Bjerke bygges nytt, og det krever fort over 2000 kroner kvadratmeteren i leiepriser, som er vanskelig å oppnå.– Det er optimisme på Romerike, men ikke i kontormarkedet, sa Bjerke.

FlaskehalsAndre foredragsholdere pekte på at flaskehalsen for Jessheim er infrastrukturen, og at det må bygges rundt knutepunktene. Lokal- og fylkespolitikere advarte likevel mot å tro at alle kan bo i en blokk ved jernbanen og ta toget inn til Oslo.

Øvre Romerike har i dag en befolkning på 95 000 mennesker, som ventes å øke med 30 000 innen 2030. Men regionen sliter blant annet med jernbanekapasiteten.

 

Powered by Labrador CMS