Blågul utklassing

De svenske eiendomsaksjene gjør det langt bedre enn sine norske ”kolleger”.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Nettstedet til Dagens Industri skriver at de stadig sterkere svenske konjunkturene kombinert med svært lave svenske markedsrenter, har vært rene rakettbrenselet for de svenske eiendomsaksjene i år. Det hyggelige er at pilene peker fortsatt oppover.

Carnegies indeks for Stockholmsbørsens 17 eiendomsaksjer, viser en oppgang på over 19 prosent (per 15. september), mens det generelle svenske aksjemarkedet er opp om lag 13 prosent. I tabellen under har vi gjengitt verdiutviklingen for de største svenske eiendomsaksjene, rangert etter fallende markedsverdi.

Her hjemme har derimot eiendomsindeksen, som utgjøres av seks aksjer, falt med 10,6 prosent siden nyttår (per 17. september), mens hovedindeksen er ned marginale 1,15 prosent. Dermed skiller det norske markedet seg klart ut fra det svenske, både i retning, og relativt:

Norske eiendomsaksjer gjør det klart dårligere enn resten av børsen, mens i Sverige stiger eiendomsaksjene mer enn det generelle aksjemarkedet. Den norske kronen har i tillegg svekket seg mot den svenske kronen med nærmere 5 prosent siden januar, som også signaliserer utviklingen i styrkeforholdet.

Ser vi på de tre enkeltaksjene som analyseres her hjemme, er Northern Logistic Property det positive unntaket med en kursoppgang  på 5 prosent, mens Norwegian Property-aksjen er ned hele 26,9 prosent til 9,87 kroner (noe endret antall aksjer). Olav Thon-aksjen hadde til utgangen av forrige uke falt med 2,6 prosent til 742 kroner.

– Eiendomsaksjene er nå en enkel måte å ta del i den svenske konjunkturoppgangen, fastslår aksjestrateg Magnus Dagel i Nordea overfor Di.se. Dagel mener svenske eiendomsakser med eiendeler i Sverige drar særskilt nytte av den gunstige makroøkonomiske situasjonen.

Aksjestrategen gir tre hovedforklaringer til den svenske fremgangen. Konjunkturinnhentingen gjør at selskapene kan øke leieprisene, markedet diskonterer lave renter i lang tid fremover, og substansrabatten i mange selskaper har gitt rom for til dels betydelige kursøkninger. Det er fortsatt en høy løpende direkteavkastning, men avkastningskravet, altså yielden, har falt i markedet, som gjør at eiendomsselskapene igjen kan skrive opp verdiene.

Det samme har skjedd i Norge, men markedet diskonterte utviklingen allerede i fjor. Eiendomsaksjer gjorde i 2009 det klart bedre enn hovedindeksen ved Oslo Børs, kursoppgangen var henholdsvis 77 prosent og 55,5 prosent. 

Magnus Dagel tror de svenske eiendomsaksjene har mer å gå på, men tror ikke på ytterligere 20 prosent kursoppgang.

Svenske eiendomsaksjer

SelskapOppgangMarkedsverdiCastellum12 %13 967Hufvudstaden A24 %13 662Fabege29 %9642Atrium Ljungberg1 %8722Wallenstam22 %8360Kungsleden4 %6962Wihlborgs Fastigheter31 %6667Klövern28 %4863Kilde: Di.se. Markedsverdi i mill. SEK.
Powered by Labrador CMS