NY: Slik blir den nye stasjonsbygningen.

Norsk arkitekt skal tegne Gøteborgs nye sentralstasjon

Reiulf Ramstad Arkitekter vant konkurransen foran 27 andre leverandører.

Publisert Sist oppdatert

Av 28 innsendte forslag ble fire arkitektteam invitert til et parallelloppdrag om å tegne den nye jernbanestasjonen i Gøteborg; Reiulf Ramstad Arkitekter, Cobe, Dorte Mandrup og Erséus Arkitekter.

– I det øyeblikket forslagene ble avslørt, var det klart at ett forslag viste en uvanlig skarphet og et fengslende design som umiddelbart fanget juryens interesse, uttaler juryrapporten blant annet om prosjektet som er utviklet av Reiulf Ramstad Arkitekter i team med Bollinger+Grohmann-ingeniører.

Juryen mener forslaget inneholder arkitektur som finner sin naturlige plass i byen og som forankrer bygget i stasjonsområdet med sine særegne buer.

– Et bygg som med stor sannsynlighet har kapasitet til å bli likt, verdsatt, og til og med bli et av byens fremtidige symboler og merkevarebygg, påpeker juryen og fortsetter:

En tradisjonell så vel som futuristisk tolkning som fanger byens sjel på et øyeblikk. I skala og form samhandler forslaget med både den gamle og den fremtidige byen Gøteborg. Her vises mesterlig håndverk, hvor estetikk, funksjon og struktur er ivaretatt i et levende og vakkert bygg som styrker byens og jernbanens forslag på beste måte.

– Det er en ærefull oppgave å tegne et bygg som bærer en slik identitet for bylivet som et stasjonsbygg. Vi er inne i en slags renessanse for tog og stasjonsmiljøer. I europeisk storbytradisjon var stasjonen ofte en monumental arkitektonisk struktur. En modernismens katedral som i dag forvalter store kulturelle og historiske verdier. Inspirert av Gøteborgs historiske sentralstasjon og livet i byen, blir det et nytt signaturbyg, sier arkitekt Reiulf Ramstad blant annet.

Byggestart er planlagt i midten av 2024 og stasjonsbygget skal stå ferdig i årsskiftet 2026 – 2027.

Powered by Labrador CMS