FERDIG: Schweigaards gate 33 er ferdig. Og skal utnytte solen mest mulig. Foto: LPO Arkitekter

Nå er jobben gjort

Schweigaards gate 33 like ved jernbanesporene på Oslo S er nå ferdig bygd og overlevert. Og det vil ha sol, mye sol.

Publisert Sist oppdatert

Det nye kontorbygget skal fra mai huse ett tusen personer i Bane NOR, og foretakets eget eiendomsselskap, Bane NOR Eiendom har vært byggherre for prosjektet. Det er LPO Arkitekter som har tegnet bygget, hvis fasade har dobbelt glassjikt der det ytre sjiktet har integrerte solceller.

– Solcellefasaden skal produsere strøm til huset. Solcellene vil i tillegg danne et grafisk mønster som gir bygget et unikt utseende som blir godt synlig fra sporområdene ved Oslo S og Ring 1, sier prosjektansvarlig arkitekt Øystein Sjøstrand på selskapets nettside.

Også taket av bygget er kledd med solceller som sammen med fasaden skal produsere ca. 90.000 kWh pr år. Det er nok energi til å drive kjølemaskinen som sørger for riktig temperatur i bygget hele året. Det 22.000 kvadratmeter store bygget er BREEAM klassifisert til nivå Excellent. Det betyr energieffektivitet med godt innemiljø, god dagslystilgang og miljøtilpassede løsninger for de ansatte.

LES OGSÅ: Sånn kan det bli etter at Galleri Oslo er revet

– Fortrinnsvis vil det bli benyttet miljøvennlige og resirkulerbare materialer og det legges til rette for at de ansatte lett skal kunne reise kollektivt, sykle og gå til arbeidsplassen, forklarer Sjøstrand.

I tillegg til å ha et sterkt miljøfokus, har det vært viktig for både arkitekt og oppdragsgiver å kunne bidra til å transformere Schweigaards gate 33 til et hyggelig bymiljø.

LES OGSÅ: Reitan kjøpte like godt halvparten

– Lenge har dette vært et trafikkbelastet og lite trivelig område av byen der folk går forbi, men ikke ønsker å være. Ved å legge til rette for restaurant, café og besøkssenter i byggets førsteetasje, åpner vi bygget ut mot gatene rundt. Byggeprosessen har gått veldig fint og vi har hele tiden hatt et veldig bra samarbeid med Bane NOR Eiendom. I tillegg har totalentreprenør Strøm-Gundersen gjort en fantastisk jobb og bidratt til at hele prosessen har gått så bra, sier Øystein Sjøstrand.

Powered by Labrador CMS