Aktuelt:

STASELIG: Victoria Terrasse i Oslo sto ferdig i 1890 som eksklusive leiligheter. Bygningen helt til høyre er Drammensveien 2 som ble bombet under krigen og deretter revet til fordel for dagens UD.

Fra slum til overklasse og politikk

Da Victoria Terrasse i Vika sto ferdig i 1890 var det Norges fineste og største boligkompleks, bygd i hovedstadens store slumområde.

Publisert

Det fasjonable leiegårdskomplekset er oppkalt etter den norske og svenske kronprinsessen Victoria - 124 leiligheter som strekker seg 180 meter over tre kvartaler. Med innlagt strøm og vann fra første dag, hvilket var svært uvanlig i byen. Selv ikke Slottet hadde slik da. Og i tillegg til ferskvann i springen hadde også Victoria Terrasse saltvanntilførsel, beboerne som tilhørte byens øvre sosiale sjikt kunne ikke ta sitt lørdagsbad i noe annet, må vite.

Men før de kondisjonerte kunne nedsenke sine legemer i vann fra Oslofjorden, ble dette området kalt Røverstatene. Den daværende fattige forstaden til Christiania var bygd langs de tre uregulerte gatene nedenfor Slottsparken som på folkemunne het Algier, Tunis og Tripolis. Navnene betegner Barbareskstatene som drev sjørøveri i stor stil til Frankrike fikk satt en stopper for kriminaliteten i 1830-årene. I Vika derimot hang navnet lenge igjen kombinert med lovløse tilstander og slum. I 1874 kjøpte Interessentskabet for Ruseløkkens Bebyggelsen ved generalkonsul Peter Petersen, hele Røverstatene for å bygge Victoria Terrasse.

Økonomiske problemer

Bygningene med kupler og spir står over Ruseløkkbasarene som var bygd i murstein i 1883 og ble erstattet i 1960-årene med dagens Vikaterrassen i grå betong. Dikteren Henrik Ibsen var blant de som hadde adresse her, før han og fruen flyttet til nabogården. Noen av de andre beboerne var kunstnerne Asta Nørregaard og Lorentz Norberg, keiserlig russisk generalkonsul Albert Theodor Tøttesmann, generalmajor Johan Fredrik Thaulow, grenseinspektør Jakob Johan Woxen og musikerparet Marie og Michael Flagstad, med blant andre datteren Kirsten.

Bygningskomplekset innbrakte aldri nok inntekter og eierne fikk stadig økonomiske problemer, særlig etter Kristianiakrakket i 1899. Victoria Terrasse ble dermed kjøpt av staten i 1913 for bruk til statlige formål, blant annet politiet og ulike departementer. I dag har utenriksdepartementet tilhold her. Da nazistene overtok Norge i 1940 flyttet Gestapo inn i bygningen som for byens innbyggere ble selve symbolet på tortur, overgrep og død.

Bombet

Basert på en bestilling fra Hjemmefronten ville britene bombe hele anlegget, og sendte 25. september 1942 fire bombefly til Oslo. Men angrepet ble en fiasko. Av 12 bomber eksploderte bare sju og tre gikk rett igjennom bygningen. Nyttårsaften 1944 var det på´n igjen, med 12 britiske bombefly. De seks første slapp to bomber hver, de seks neste slapp ingen fordi røyken fra det første angrepet ødela sikten. Imidlertid ble flere bygårder rammet av bombene, mens Victoria terrasse kom nesten uskadet fra angrepet. 79 sivile nordmenn og 27 tyskere døde, de fleste satt i en trikk som ble truffet av en bombe på Drammensveien.

Drammensveien 2 var en bygård på kortenden av Victoria Terrassen. Den ble ødelagt av bombene, og ni beboere døde. Norges utenriksdepartement ble deretter bygd der.

Kilder: Riksantikvaren, Dagsavisen, SNL, Artemisia

Powered by Labrador CMS