FORTSETTER OPPOVER: Leieprisen for alle boligtyper i Utleiemeglerens portefølje i Oslo økte med 6,8 prosent sammenliknet med mai 2023.

- Desperat kamp om utleieboligene

Store utfordringer i markedet for de som ønsker å leie leilighet, melder Utleiemegleren.

Publisert Sist oppdatert

- Boligjakten er for alvor i gang i storbyene rundt om i landet, og flere studenter sliter med å lande leiekontrakt i et marked der etterspørselen er større enn tilbudet. Svak økonomi og få referanser fra tidligere leieforhold, gjør det ekstra utfordrende, skriver Utleiemegleren på sine nettsider.

I tillegg kjemper leietakerne om leiekontrakt i et boligmarked der de også møter eldre, mer etablerte kandidater med bedre økonomi. 

– Studentenes boligsituasjon er kritisk. Tall fra studentboligundersøkelseni 2023, viser at i Oslo var dekningsgraden på studentboliger kun på 12,2 prosent, mens dekningsgraden nasjonalt lå på 14,7. Dekningsgraden vil neppe øke i 2024, og det betyr at de fleste studenter må ut i det private leiemarkedet. Her møter de kraftig stigende leiepriser og tøff kamp om boligene. Som Norges største profesjonelle utleier, opplever vi daglig å måtte si nei til mange gode leietakere, og det er frustrerende, sier Stian Carlsen, administrerende direktør i Utleiemegleren.

Utleieaktøren ser også at det fortsatt er frafall av sekundærboliger i Oslo og til dels i Stavanger. 

- I resten av landet ser vi en liten økning i antall sekundærboliger. Dette viser tall fra første kvartal i Sekundærboligstatistikken 2024, gjennomført av Ambita og Norges eiendomsmeglerforbund.

– Økningen er liten, og langt fra stor nok til å betjene etterspørselen i markedet vi har nå. Det er i dag i overkant av en million nordmenn som leier bolig. Det vil også bli flere i årene som kommer, da mange ikke har råd til å kjøpe egen bolig, forklarer Carlsen, som i forrige måned varslet at markedet knelte:

– Investering i eiendom må bli attraktivt igjen, sier han.

Stor pågang på alle visninger

Leieprisen for alle boligtyper i Utleiemeglerens portefølje i Oslo økte med 6,8 prosent sammenliknet med mai 2023. 

– Høysesongen er her, og det er stor pågang på våre visninger, som fører til at leiligheter blir hurtig leid ut. Vi ser også at leieprisene økes på alle typer boliger, uavhengig av størrelse og beliggenhet. Etterspørselen vil være langt høyere enn tilbudet i hele sommer. Det vil gi oss ytterligere økning i leieprisene også utover høsten, sier regiondirektør i Utleiemegleren, Siri Anne Bernum Halck.

Hun legger til:

– Vi opplever fortsatt at private små-investorer selger seg ut av utleiemarkedet i Oslo grunnet økte kostnader og dårlig lønnsomhet. Dette skaper ubalanse i utleiemarkedet og økte leiepriser. Vi står foran en sommer som kommer til å bli svært krevende for leiesøkere i hovedstaden, og vi må dessverre daglig skuffe flere som strever i jakten på bolig i Oslo.

Powered by Labrador CMS