– Bankmarkedet bedre, men selektivt

Publisert Sist oppdatert

Mange har opplevd finansieringsmarkedet som den store flaskehalsen i transaksjonsmarkedet. I følge Ola Larsen, konstituert administrerende direktør i DNB Næringsmegling, er det fullt mulig å få tak i kapital.

Les også: Syndikatmarkedet i endring

– Bankmarkedet er bedre nå, og det virker som om bankene er mer villige til å låne ut penger til næringseiendom. Det er altså mulig å få tak i kapital, men bankene er veldig selektive i forhold til hvilke objekter de vil finansiere.

Les også: Store eiendommer på vei ut i markedet

Les også: Kjøper Oslo-eiendommer

Les også: Dette jakter investorene på nå

Skeptisk til utvikling– Det er blant annet mange som er skeptiske til utviklingsprosjekter. I alle fall om vi ser bort i fra Oslo-området. Utenfor Oslo er det en del prosjekter som sliter litt, spesielt på boligsiden, og det gjenspeiler den lokale risikovurderingen fra banken. Banken er nok derfor nøye på hvor de ønsker å finansiere utviklingsprosjekter.

I løpet av fjoråret tok obligasjonslån over som finansieringsform for de større transaksjonene. Totalt ble rundt 12 milliarder finansiert gjennom obligasjonslån, en økning på over 11 milliarder fra 2011.

Les også: Her er det flere kjøpere enn selgere

Les også: KLP kjøper i Trondheim

Les også: – Vi skal kjøpe mye eiendom i Norge

Obligasjonsmarkedet viktig– Overfor de store objektene er obligasjonsmarkedet absolutt tilstedeværende. Det var mye som ble finansiert i obligasjonsmarkedet i fjor da bankene ikke var til stede, og den trenden kommer vi til å se i år også. Når de store transaksjonene begynner å komme så er det helt garantert at obligasjonsmarkedet ta sin andel av det, sier Ola Larsen.

Ett av forsommerens største salg finner vi på Lysaker. Aberdeen solgte Strandveien 4-8 til Ferd Eiendom for et ukjent, men ikke ubetydelig, beløp. Rett i nærheten har også investor Geir Bergheim kjøpt 5000 kvadratmeter på Lysaker Brygge for rundt 110 millioner kroner av DNB Liv.

Powered by Labrador CMS