Tommelen ned for OBOS

OBOS Forretningsbygg får ikke aksept for planene på Holmlia.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

I desember 2013 ble det kjent at OBOS Forretningsbygg ville bygge et nytt senter på Holmlia, lengst sørøst i Oslo. Senteret er oppført i 1982 og er det siste bydelssenteret til OBOS som står foran en større modernisering. Eksisterende bygninger er tilårskomne og utdaterte. Bydel Søndre Nordstrand sliter i tillegg med en enorm handelslekkasje.

Dagens Holmlia Senter består av 11 000 kvadratmeter med arealer, inklusive kontorarealer, og ligger rett ved Holmlia stasjon. Planer fra mars i år tilsa en oppgradering på nærmere 9000 kvadratmeter på det drøyt 15 mål store planområdet.

18 200 m2Nå foreligger et planforslag til offentlig ettersyn (se illustrasjon). Her fremgår det at OBOS vil oppgradere og utvide Holmlia Senter til et maksimalt areal over terrenget til 18 200 kvadratmeter BRA som skal reguleres til forretninger, kontor og tjenesteyting. Inntil 12 500 kvadratmeter kan benyttes til forretninger.

5800 kvadratmeter over terrenget skal beholdes, samt 6200 kvadratmeter under terrenget. OBOS Forretningsbygg vil rive eksisterende parkeringshus og dagligvareforretning i 1. etasje og erstatte dette med ny bebyggelse i 2 til 6 etasjer med parkeringskjeller. Øvrig bebyggelse opprettholdes. Torget i nordøst reduseres, mens torget i sydvest øker noe.

Planforslaget innebærer en oppgradering og utvidelse av senteret, samt økt parkeringskapasitet. Området endres ifølge planforslaget fra dagens åpne gatestruktur til et lukket kjøpesenter, og viktige forbindelser gjenbygges. Bygningsmassen øker vesentlig, og høydene i østre del øker, som blant annet innebærer en 33 meter høy fasade mot Holmliaveien.

Bymessig strukturMen, Plan- og bygningsetaten anbefaler ikke planforslaget og fremmer et eget alternativ for å sikre det etaten mener er en bymessig struktur med åpne gangforbindelser på bakkeplan og mer tilpassede høyder.

Planmyndighetene positive til en utvidelse av Holmlia senter, men at det foreslåtte volumet for senteret er for lukket. Det bidrar ifølge etaten ikke til en positiv stedsutvikling, og planforslaget er i strid med kommunedelplan for torg og møteplasser.

For stor reduksjonPlan- og bygningsetatene mener videre at den foreslåtte nye bebyggelsen medfører en for stor reduksjon av det nordre torget og kan ikke anbefale foreslått høyde langs Holmliaveien. Kontoretasjene må reduseres med én etasje.

I etatens forslag er det maksimale arealet redusert med 3600 kvadratmeter til 14 600 kvadratmeter BRA, som en følge av «både mindre fotavtrykk og reduserte høyder». Planmyndighetenes alternativ legger ikke til rette for mer enn 5200 kvadratmeter forretningsarealer.

Illustrasjon: Meinich Arkitekter

Powered by Labrador CMS