NEDGANG MANGE STEDER: Carl O. Geving i NEF kan registrere den laveste utleieandelen siden 2013.

Utleieboliger: Nå selger proffene unna

Oslo skiller seg igjen ut, med over 2600 institusjonelle salg på et drøyt år.

Publisert Sist oppdatert

Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) utgir hvert kvartal en rapport over antall utleieboliger. Rapporten er utarbeidet av Samfunnsøkonomisk Analyse AS.  

For Oslo er det en tidsserie tilbake til 2013. For resten av landet går statistikken tilbake til 3. kvartal 2019. Rapporten for fjerde kvartal er den første som inkluderer statistikk for hele 2024.

I 4. kvartal 2024 var det totalt 393.692 sekundærboliger i Norge. Det utgjorde 14,5 prosent av den samlede boligmassen.

Laveste siden 2013

Men i Oslo faller antallet sekundærboliger klart. Siden 2019 er det blitt 8872 færre slike boliger i hovedstaden. Det er en nedgang på 14,9 prosent. Andelen er den laveste som er registrert siden 2013.

Nasjonalt var det i fjorårets fjerde kvartal 6741 færre sekundærboliger enn fem år tidligere. Her er nedgangen på 1,7 prosent. 

Siden september 2023 er antall AS-eide boliger i hovedstaden ned med 2637. Det tilsvarer en nedgang på 9,9 prosent. Antallet profesjonelt eide boliger har gått klart ned siden høsten 2023. Det tilskriver NEF en nedgang i boliger eid av aksjeselskaper.

Aksjeselskaper eier rundt 122 000 boliger i Norge, hvorav 25 000 i Oslo. For landet utenom Oslo økte antall profesjonelt eide boliger klart gjennom 2023. Så kom en utflating igjennom 2024, og på slutten av året en liten nedgang.

Ikke bare Oslo

Estate Nyheter har tidligere skrevet at Oslo skiller seg ut med nedgang. Men trenden er også nedadgående nasjonalt. Unntakene er Tromsø, Trondheim og Bodø. Her har oppgangen i sekundærboliger fortsatt gjennom 2024.

Nedgangen i Oslo ble lenge motsvart av en oppgang i flere av nabokommunene. Men det seneste året har også disse kommunene opplevd et fallende antall.

Det er store forskjeller i utleieandelen mellom bydelene i Oslo. Lavest ligger Grorud og Alna med 5-6 prosent, mens andelen er hele 31 prosent i Bydel Frogner. Ikke overraskende er andelen sekundærbolig høyest i de i sentrumsnære bydelene.

St. Hanshaugen har en andel på 22 prosent, Bydel Sentrum 20 prosent, Gamle Oslo 17 prosent og Grünerløkka 15 prosent. NEF skriver at de nøye nivåene trolig skyldes bebyggelse, boligtyper, beliggenhet, forventet prisvekst ol.

Ser mot hovedstaden

Det gjør at mange anser sekundærbolig som et gunstig investeringsobjekt i disse bydelene. En del utenbys investorer vil ta del i en forventet høyere prisstigning i hovedstaden.

Men nå mener NEF tallene viser det er mer attraktivt å være investor utenfor Oslo. Prisene er lavere,  som gjør det noe mindre rente- og skattefølsomt.

Eneboliger er den klart vanligste sekundærboligtypen nasjonalt. Andelen er 50 prosent, etterfulgt av blokkleiligheter (store boligbygg) med 24 prosent. 

Men i Oslo er andelen sekundærboliger som er blokkleiligheter hele 86 prosent. Kun 4 prosent av sekundærboligene er eneboliger.

Powered by Labrador CMS