KÅRING: Neste uke kan du stemme på de mektigste i eiendomsbransjen. Ill.: Shutterstock

Her er de siste kandidatene til Eiendomsbransjens mektigste

Vi presenterer de ti siste kandidatene til kåringen Eiendomsbransjens mektigste.

Publisert Sist oppdatert

Estate Nyheters lesere skal kåre hvem som er mektigst i eiendom gjennom NEMEETs årlige undersøkelse Eiendomsbarometeret. Flere tusen mennesker i og nær eiendomsbransjen får i neste uke spørsmål om merkevaren til eiendomsaktører, samt spørsmålet «Hvem er mektigst i eiendomsbransjen?».

Tirsdag ble de ti første kandidatene presentert og onsdag ble de ti neste presentert. Her kommer de ti siste kandidatene:

Gjørtz, Gunnar

Som leder av KLP Eiendom, et av Norges største eiendomsselskaper, er Gunnar Gjørtz en naturlig kandidat på listen over de mektigste i eiendom.

Gunnar Gjørtz tok over i 2010 etter Steinar Manengen, som hadde sittet som direktør i Nora Eiendom/KLP Eiendom i 28 år. Har bakgrunn både fra Løvenskiold Vækerø, Netcom og Tandberg, og har også en periode i England og Frankrike for det multinasjonale konsernet Lyonnaise des Eaux.

Greit å vite: Står bak kjøpet av landets dyreste kjeller, Barcode-kjelleren til 829 millioner kroner.

Haugen, Edgar

Edgar Haugen arvet bilinteressen fra sin far med samme navn, og det var derfor naturlig at han slo seg inn på kjøp og salg av brukte biler da han etablerte virksomhet på 1980-tallet. Da eiendomsmarkedet lå på bunn på 1990-tallet, kjøpte han sin første leilighet, som ble pusset opp og videresolgt. Fortjenesten viste seg å være langt bedre enn på bilsalg, og i dag eier Haugens selskap Ragde Eiendom over 1,5 millioner kvadratmeter næringseiendom og har mer enn 500 leiligheter for utleie.

Greit å vite: Anslaget på antall kvadratmeter næringseiendom er og blir et anslag, da Edgar Haugen selger og kjøper hele tiden.

Selvaag, Olav Hindahl og Gunnar Frederik

Har ansvaret for å videreføre Selvaag-arven, hvor de største verdiene ligger i det heleide datterselskapet Selvaag Eiendom og majoritetsandelen i de børsnoterte selskapet Selvaag Bolig.

Er ikke fremmed for å inngå allianser som er interessante. Har investert en milliard kroner i et innendørs skianlegg på Lørenskog og vil bygge akvarium på Fornebu.

Greit å vite: Barnebarn av ingeniør Olav Selvaag – som revolusjonerte boligbyggingen i Norge i etterkrigstiden.

 

Boge, Gro

Administrerende direktør i DNB Næringseiendom.

Gro Boge er utdannet siviløkonom og autorisert finansanalytiker fra Norges Handelshøyskole. Har arbeidet i DnB NOR-konsernet siden 1988. Hun har 12 års erfaring med økonomistyring og controllerarbeid i ulike forretningsområder i DnB NOR Bank, fra 2000 stabsleder i DnB NOR Kapitalforvaltning og fra 2004 til 2009 direktør økonomi og IT i DNB Næringseiendom.

Greit å vite: Har mer enn 100 roller i næringslivet i Norge.

Siraj, Daniel

Daniel Siraj er konsernsjef i OBOS, Nordens største boligbygger.

Han overtok etter Martin Mæland, som hadde hadde stillingen siden 1983. Slik sett hopper Siraj etter Wirkola, og så langt ser det ut til at han håndterer det helt utmerket. Siraj har vært ansatt i OBOS siden 2004. Før det var han byrådssekretær i byrådsavdelingen for næring og byutvikling i Oslo kommune fra 2000 til 2004.

Greit å vite: Er opprinnelig advokat.

Stordalen, Petter Anker

I 1987 ble Petter Anker Stordalen ansatt som Norges yngste senterleder ved City Syd i Trondheim. I 1992 gikk han inn som en av eierne i Steen & Strøm Steen og fungerte som viseadministrerende direktør. Da det ble brudd med makker og medeier Stein Erik Hagen i 1996, kjøpte Stordalen seg opp i Choice Hotels Scandinavia. Kjøpte reisebyrået Ving i 2019. I dag er virksomheten samlet i Strawberry, et paraplykonsern for selskapene han eier. Konsernet er blant virksomhetene som hardest har fått merke koronapandemien.

Greit å vite: Startet sin karriere som jordbærselger på Porsgrunn torg.

Tvenge, Torstein Ingvald

Torstein Ingvald Tvenge er en norsk aksjetrader og investor, og har siden årtusenskiftet konsentrert sine investeringer i eiendom gjennom hovedselskapet Fram Management.

Var også involvert i etableringen av eiendomsselskapet Norwegian Property. Skal være god for fem milliarder kroner. Har store eiendomsprosjekter i og rundt hele Oslo.

Greit å vite: Stod bak lansering av nyordet T-bone i 2007, som illustrerer én milliard, tilsvarende det han tjente i 2006.

Wilberg, Janne

Byantikvaren i Oslo er en kommunal etat i Oslo med ansvar for bygnings- og kulturminnevern.

Byantikvaren avgir uttalelse til en stor del av byggesakene i Oslo, særlig i indre by. I saker etter plan- og bygningsloven gir Byantikvaren faglige råd til Plan- og bygningsetaten, som har myndighet i slike saker. Janne Wilberg er sjef for Byantikvaren.

Greit å vite: Beskrives som pragmatisk og med evne til å koble vern til bruk.

Høegh, Leif O.

Leif O. Höegh er leder av det familieeide eiendomsselskapet Höegh Eiendom, som utvikler, eier og forvalter eiendommer i Oslo sentrum og det sentrale østlandsområdet. Selskapet har røtter tilbake til 1927, da Leif Höegh etablerte rederiet Leif Höegh & co, et rederi som på 1950-tallet vokste til å bli Norges nest største. Er dyktige til å snu politiske beslutninger.

Greit å vite: Eiendomsvirksomheten startet da rederiet på 1950-tallet bygget sitt hovedkontor i Parkveien 55 – og senere ervervet nabogårdene i samme kvartal.

Reitan, Odd

Dagligvaregründer som har pløyd overskuddet ned i tusenvis av kvadratmeter med næringseiendom. Har i mange år hatt stor innflytelse i Trondheim. Og etter substansielle oppkjøp i sentrum er han blitt en person som også har politisk makt. Den bruker han både med tanke på hva han sier er til beste for byen – og hva som er bra for han rent økonomisk.

Greit å vite: Var i sin tid medlem av dansebandet Four Jets, hvor han spilte tangent.

Estate Nyheter presenterer til sammen 30 kandidater til kåringen Eiendomsbransjens mektigste. En jury bestående av Anne Sofie Bjørkholt (BAHR), Thor Olaf Askjer (Norsk Eiendom), Roar Sandnes (Akershus Eiendom), Anders Solaas (Cushman & Wakefield), Trond Valle (Estate Media), Ellen de Vibe (tidligere PBE-sjef i Oslo), Olav Løvstad (DNB), Peter Malling jr (Malling & Co), Christian W. Dreyer (Heimstaden og tidligere Eiendom Norge) og Sverre Landmark (Probiz og tidligere Aspelin Ramm) skal så kutte antall kandidater ned til 11, som Estate Nyheters lesere skal kunne stemme over til neste uke.

Ps. Noen jurymedlemmer er kandidater – det tas det hensyn til når juryen velger de 11 som Estate Nyheters lesere skal stemme over.

 

Powered by Labrador CMS