Utvikling

Bygger testlab for bransjen

Obos vil utforske fremtidens hjem med utgangspunkt i det aller viktigste: Beboerne.

TESTLAB: Obos bygger nå boliger på Vollebekk i Oslo som skal fortelle oss hvordan vi skal bo i fremtiden.
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Obos Living Lab som blir bygd på Vollebekk i Oslo skal bli et levende laboratorium for fremtidens boliger, med beboeren i sentrum. Her skal 36 leiligheter fylles med nye ideer, konsepter og løsninger, ifølge en pressemelding.

– Raskt voksende byer, knappet på arealer og et stort behov for bærekraftige løsninger utfordrer måten vi lever på. Samtidig gir den teknologiske utviklingen mange nye muligheter. Men hvordan kommer vi egentlig til å bo i fremtiden, heter det.

LES OGSÅ: Tettere, mindre, høyere – slik blir fremtidens boliger

Målet er å finne løsninger som gir folk et enklere og bedre liv.

– Vi ønsker å teste ut nye løsninger i et virkelig miljø, og testlaben gir oss en unik mulighet til dette. Her vil leietakerne bidra med erfaringer underveis og delta i forskningsprosjektene, sier prosjektleder Ingemund Skålnes.

De første beboerne flytter inn i 2021. Bygningen blir fleksibel med mulighet til enkelt å skifte ut tekniske løsninger eller endre planløsninger underveis. Det blir også installert sensorer som måler alt fra lys- og luftkvalitet til temperatur og støy.

LES OGSÅ: Norsk by blir FNs testlab

– Gjennom kontinuerlig datainnsamling fra sensorer kan vi lære mer om hvordan bygningen fungerer og hvilken påvirkning beboerne har, påpeker Skålnes.

Bygningen blir en testarena for bransjen der bedrifter kan få muligheten til å prøve nye ideer og produkter. Obos mener at dermed øker innovasjonstakten og nye løsninger kommer fortere ut til brukerne.

LES OGSÅ: Bygger et helt nytt sentrumskvartal

– Vi er nå i en innledende fase for å finne ut hvilke temaer og problemstillinger vi skal se nærmere på. Gjennom samarbeid med bransjen og forskningsmiljøene ønsker vi å finne de gode løsningene for folk. Erfaringene vi tar med oss vil påvirke hvordan vi bygger boliger i fremtiden, slutter Skålnes.

 

 

 

Utradisjonelle aktører inn i kjøpesentrene
Play
Usbl kjøpte på Frysja (+)
Transaksjoner
Vika Project Finance kjøpte i Asker
Transaksjoner
Solgte 70 prosent umiddelbart (+)
Bolig
Fastlåst om infrastruktur-modeller for mva
Juss
Skjer'a? Få med deg alt. Bli abonnent her!
Blir løpt ned når de lanserer fond med dette (+)
Analyse
Eiendomsskatt for næringseiendom: Det lønner seg å prute
Juss
Investorene vil kjøpe mer eiendom
Aktuelt
Prøver på nytt med færre boliger (+)
Bolig

Motta gratis nyhetsbrev fra estate

Få eiendomsnyheter alle hverdager, pluss en oppdatering over ukens viktigste og mest leste saker fra eiendomsbransjen hver lørdag.