Bolig

Kuttet toppen av blokkene for å få tillatelse

Østby Eiendoms opprinnelige plan var å bygge 58 leiligheter i to boligblokker á sju etasjer over en parkeringskjeller – 10.000 kvadratmeter i alt. Men prosjektet som er døpt Grønland Brygge ble altfor høyt.

HØYT: Slik presenterte Østbye Eiendom prosjektet sitt på Grønland Brygge. Det var imidlertid fem meter for høyt. Ill.: AART architects
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Da Halden kommune fikk planen på bordet første gang så rådmannen at Østbys byggehøyder på elvebredden overskred sentrumsreguleringen med 5,5 meter. Han var ikke særlig lysten på å dispensere.

Dermed kom Østbye Eiendom opp med en lavere versjon, som nylig ble behandlet i planutvalget. Blokkene blir tre meter lavere enn opprinnelig plan, men fortsatt et par meter høyere enn områdereguleringen. Likevel anbefalte rådmannen til å dispensere fra regelverket – to blokker på seks etasjer med totalt 46 leiligheter.

LES OGSÅ: Ser for seg 900 leiligheter på industritomta

– Rådmannen mener at høyden ideelt sett burde vært lavere, men at den samlede høyden og volumet er innenfor det sentrumsplanen åpner for på eiendommen. Samlet sett er rådmannen av den oppfatning at hensynet bak bestemmelsene ikke blir vesentlig tilsidesatt, og at det foreligger en overvekt av fordeler som taler for en dispensasjon, heter det blant annet i saken.

– Vi skal muligens korrigere litt mer, så det blir kanskje 48 leiligheter, sier daglig leder og eier Trond Østbye.

Hvis alt går på skinner videre i saken, betyr det salgsstart rundt nyttår og byggestart om et års tid.

– Det har tatt et par år å komme hit vi er i dag, og det kan skje ting i rammesøknaden som forsinker enda mer. Ting tar tid fordi det er mange som skal si sitt, men vi er positive og har trua ellers hadde vi ikke holdt på med dette, ler han.

LES OGSÅ: Folk strømmer til den lille kystbyen

Grønland Brygge skal bygges ved elvebredden langs Tista, rett under Fredriksten festning. Østbye forteller at markedet for dyre leiligheter i Halden er vrient og at det derfor gjelder å finne et riktig prisnivå på objektene.

– Vi har ikke kalkulert ferdig ennå, men målet vårt er å være innenfor 45.000 – 50.000 kroner per kvadratmeter som meglerne mener er markedspris. Det er manko på slike leiligheter i byen. Utfordringen vår er at materialprisene er like høye her som i Oslo, så selv om lønningene og tomteprisen er lavere må vi presse for at det skal bli noe. Vi vil ikke leve med høy risiko, påpeker han.

 

Estate med podcast
Aktuelt
– Det er mange sinte kreditorer
Aktuelt
Nok et selskap vakler etter eiendomskollaps (+)
Analyse
UTLEIERS ABC – Del 30 – Bilag
Juss
Npro ansetter prosjektdirektør
Karriere
Skjer'a? Få med deg alt. Bli abonnent her!
Sitter igjen med millionregning etter eiendomskonkurs (+)
Analyse
Har milliardene – jakter partnere
Transaksjoner
Syndikatene kjøper mest og nå kommer livselskapene
Transaksjoner
Realkapital Investor går for nybygg i Ski (+)
Utvikling

Motta gratis nyhetsbrev fra estate

Få eiendomsnyheter alle hverdager, pluss en oppdatering over ukens viktigste og mest leste saker fra eiendomsbransjen hver lørdag.