Aktuelt

Satser 250 millioner på treverk

Kortere byggetid, lavere kostnader og mindre forurensing. Slik fristes eiendomsbransjen med moderne teknologi.

TREVERK: Skipet blir Bergens første kontorbygg oppført med massivtre som konstruksjonsmateriale - fra Splitkon. Ill.: MIR/Paal J Karhrs Arkitekter
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

30. april åpner verdens største og mest avanserte massivtrefabrikk på Åmot mellom Drammen og Hønefoss. Der har private investorer og Siva (det statseide selskapet for industrivekst) satset 250 millioner kroner på det som markerer en ny milepæl i en tradisjonsrik norsk treforedlingsindustri.

Å bygge med limtre er ingen ny oppfinnelse, men de siste årene har etterspørselen fra eiendomsutviklere og bygningsindustrien skutt i været. Ikke minst skyldes dette at det er både billigere og raskere å bygge med massivtre kontra stål og betong. Men det har så langt vært tynt med norske aktører, og det er nettopp dette Splitkon nå gjør noe med.

LES OGSÅ: Bygger 1000 leiliogheter i massivtre

– Mesteparten av massivtreløsningene brukt i Norge frem til i dag har blitt produsert i Østerrike og Tyskland og så kjørt opp med vogntog. Splitkons nye fabrikk har en kapasitet på 60.000 kubikkmeter massivtre årlig, og bruker kun kortreist norsk gran i produksjonen, heter det i en pressemelding.

Da det i 2016 ble kjent at Ski Bygg og Splitkon ville bygge fabrikken, sa daglig leder og medeier Morten Leander Johansen i Splitkon at dette var et resultat av en sterkt økende etterspørsel etter trebaserte konstruksjonsløsninger både nasjonalt og internasjonalt.

LES OGSÅ: NCC satser på massivtre og vil ha mer av det

– Massivtre har et økende marked i Europa, i Asia og i Amerika. Dette drives blant annet av et stadig sterkere fokus på miljø også innenfor byggeindustrien, påpekte han.

Ifølge Ski Bygg som eier nesten halvparten av Splitkon, vil den nye fabrikken vil seksdoble produksjonskapasiteten fra 10.000 til 60.000 kubikkmeter.

– Det gjør den til det største CLT-anlegget (krysslaminert limtre, red anm.) i Skandinavia og det eneste i Norge med kapasitet til å produsere store elementer. Splitkon har kalkulert at behovet for råvarer første driftsår er til 50 kubikkmeter tømmer per døgn. Svarer markedet som forventet, øker behovet til 150-200 kubikkmeter per døgn i løpet av fire år. Selskapet anslår allerede en omsetning på 150 millioner kroner første driftsår, melder de på sin nettside.

– Mange faktorer taler for at tiden er moden for en kraftig satsning på produksjon av elementer av massivtre. Interessen er økende blant rådgivere, arkitekter og entreprenører. Grunnen er at trekonstruksjoner som dette gir stor fleksibilitet, lite svinn og gode bygningstekniske løsninger, sier Johansen.

LES OGSÅ: Bygger fem blokker i massivtre

Michael Sars Norum i Ski Bygg Gruppen peker på at vi står overfor en industrialisering av norsk husbygging.

– Elementer er en del av denne utviklingen. CLT-elementene er et gjennomslag for større trekonstruksjoner opp til tolv etasjer. Det er dokumentert at man oppnår opp til 30-40 prosent kortere byggetid med elementer av massivtre, sier han og trekker frem at materialet er et ekstremt presist konstruksjonselement.

– Det er snakk om millimeterpresisjon, noe som gjør massivtre godt egnet for digital prosjektering, poengterer han.

Ukens profil: Fikk sluttpakke – havnet i eiendom (+)
Karriere
Nå skal milliardprosjektet bygges
Utvikling
Solgte til Bergesen-familien (+)
Transaksjoner
Skeptisk til Tollefsen-prosjekt (+)
Bolig
Ny sjef hos Enerhaugen
Karriere
Få ferske eiendomsnyheter hver morgen! Meld deg på gratis nyhetsbrev her!
– Vi skal ikke selge mer, snarere tvert imot (+)
Analyse
Utstillingsplassen Eiendom sikter mot rekordresultat i år (+)
Analyse
Markedsplassen fra A til Å innen ombruk
Play
Startskuddet har gått for den nye bydelen (+)
Bolig