Estate Nyheter

NYHETER – NORGE

BYGGEGROP: Det er utbyggingsretten på denne eiendommen som i en fersk dom er fradømt utbyggeren. Som bildet viser er arealet i dag en stor byggegrop.

Utbygger fradømt retten til Frogner-eiendom

Eiendommen har en antatt verdi på 35 til 40 millioner kroner.

Thor Arne Brun

torsdag 28. juni 2018 4:00 (Oppdatert 28. juni 2018 9:55)FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

To seksjonseiere i eierseksjonssameiet Gyldenløves gate 38 på Frogner i Oslo gikk til sak mot utbygger og advokat Arne Berdal i 2017. Berdal påsto at han hadde beholdt rettighetene til å bygge ut den store hagen med et leilighetsbygg med 3-4 leiligheter, en parkeringskjeller og 3-4 leiligheter i kjelleretasjen.

BESTE FROGNER: Gyldenløves gate 38.

Verdien på ubyggingsretten er skjønnsmessig anslått til å ligge i området 35-50 millioner kroner. I følge den ferske dommer fra Oslo tingrett «har Berdal ingen rettigheter i eiendommen». Dommen fastslår at i den grad utbygger noen gang har hatt en slik rett, så ble denne retten uansett ekstingvert da de to seksjonseierne fikk tinglyst sine skjøter.

I god tro
Ettersom utbygger ikke hadde opplyst om sine påståtte utbyggingsrettigheter på en «klar og tydelig» måte, så var kjøperne i henhold til dommen i god tro om at forholdsmessige ideelle andeler av fellesarealene (hage og kjeller, red. anm.) fulgte med da de kjøpte sine respektive seksjoner.

I tillegg ble utbygger dømt til å betale den ene seksjonseieren bortimot 1 millioner kroner for mangler, og ca. 1,8 millioner kroner i sakskostnader.


VANT SAKEN FOR SEKSJONSEIERNE: Advokat Niels Kristian Axelsen.

– Dommen et godt eksempel på at utbyggere må sikre sine rettigheter på en klar og tydelig måte, fortrinnsvis på en måte som gir notoritetsvirkninger, for å være sikker på å beholde de etter et salg, sier advokat dr juris Niels Kristian Axelsen, som representerte seksjonseierne i retten.

Er anket
Axelsen fremholder imidlertid at dommen er anket. Axelsen uttaler at dommen, som er på ca. 66 sider, er grundig og klar og at han var noe overrasket over at den ble anket.

Den kjente eiendomsmegleren Odd Kalsnes var involvert i oppgjøret som megler, og var den som utformet kontraktene. Kalsnes måtte derfor vitne i retten om hva utbygger hadde opplyst om sine rettigheter i forbindelse med overdragelsen.

Oslo tingrett fastslår at Kalsnes «umulig» kan ha kjent til utbyggers påståtte rettigheter da en så «erfaren advokat og eiendomsmegler» som Kalsnes «umulig kan ha unnlatt på en meget klar måte å innta saksøktes pretenderte rettigheter over eiendommen.»

Kalsnes er for øvrig for tiden i tvist med Finanstilsynet, som ønsker å inndra Kalsnes retten til være ansvarlig megler. Kalsnes jobber som advokat og eiendomsmeglerfullmektig i Privatmegleren.

LES OGSÅ: Sterk økning i eiendomskrangler

– Må være tydelig
Hjemmel for ekstingvering finnes i tinglysinglovens § 20, hvor det står at tinglyste erverv likevel ikke har rettsvern dersom erververen «kjente eller burde kjent den eldre rett.» I følge advokat Niels Kristian Axelsen så er det svært viktig at utbyggere som ønsker å beholde rettigheter i eiendom de selger å innta klare og tydelig klausuler i kjøpekontrakten om sine rettigheter, undersøker at rettighetene ikke strider mot preseptorisk lov og om mulig tinglyse rettighetene.

Det fremgår av dommen at det var gitt noe meget vage opplysninger om et mulig utbyggingsprosjekt, men at dette ikke var tilstrekkelig til å klargjøre hva slags rettigheter det var tale om eller hvem rettighetene lå til. I dommen så drøftes aktsomhetsstandarden for kjøpere, og det fastslås at ikke «primært skal være kjøpernes oppgave å «avsløre» realiteten».

– Prinsippet minner om bestemmelsene i avhendingsloven, hvor det fremgår at selger ikke kan unnlate å opplyse, selv om kjøperen kunne ha funnet ut av det ved nærmere undersøkelser, avslutter Niels Kristian Axelsen.

Kommentar til “Utbygger fradømt retten til Frogner-eiendom

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Estate Norge

NPRO kjøper på Hasle

Transaksjoner / fredag 14. desember 2018

Kjøper Stovner Politistasjon

Transaksjoner / fredag 14. desember 2018

– Ingen grunn til å skjære all handel over én kam

Aktuelt / fredag 14. desember 2018

Krevde arrest hos iHus-eier for tapt husleie

Juss / fredag 14. desember 2018

Tilbyr 100.000 kroner i finnerlønn

Utvikling / fredag 14. desember 2018

OBOS vil bygge på hovedkontoret (+)

Utvikling, Pluss / fredag 14. desember 2018

Mest leste nyheter Estate Norge
Milliardtransaksjon i Oslo sentrumMilliardtransaksjon i Oslo sentrum 13. desember 2018
Tilbyr 100.000 kroner i finnerlønnTilbyr 100.000 kroner i finnerlønn 14. desember 2018
Forfulgt av vanskeligheter: Milliontap, brann og rettssakerForfulgt av vanskeligheter: Milliontap, brann og rettssaker 11. desember 2018

Siste nytt fra Estate Vest-Norge

Fikk nei til hotell på Nøstet

Nyheter / fredag 14. desember 2018

Haugland Gruppen AS fikk ikke tillatelse til å bygge om Nøstetorget 5 til hotell, og vil derfor fokusere på kontorutleie.

Solgte to leiegårder

Nyheter / onsdag 12. desember 2018

Universitetets to leiegårder på Nygårdshøyden ble solgt samlet til en lokal aktør, som vil bygge om til leiligheter.

Bygger boliger for 272 mill.

Nyheter / onsdag 12. desember 2018

Byggmester Markhus er tildelt totalentreprisen for å bygge 146 leiligheter og en Rema-butikk i Knudsenkvartalet i Fyllingsdalen.

Siste nytt fra Naringseiendom.no

Kontorlokalet til for menneskene

Utleier har ordet / torsdag 13. desember 2018

Egil Svoren mener fremtidens kontor er eiendommer med høy servicegrad og et variert spisetilbud. Nærmest som et hotell med en resepsjon hvor du kan få løst dagligdagse behov og tjenester.

Gode kundeopplevelser selger

Nyheter / torsdag 13. desember 2018

Midt i julehandelen finnes det knapt et mer relevant tema enn kjøpesenterutvikling. Synet på hvordan sentrene bør utformes er i endring, og oppfatningene er mange.

Hva er en god arbeidsplass?

Nyheter / onsdag 12. desember 2018

Arkitekturpsykolog, Oddvar Skjæveland deler sitt syn på den gode arbeidsplassen.