Estate Nyheter

NYHETER – NORGE

Spacemaker: Bak (f.v.) Håvard Haukeland, Halvor Møll Nilsen, Hallvard Moian Nydal, Muhammad Adeel, Håkon Kongelf, Bendik Oliver Borgnes, Simen Braaten, Halvor Aurmo, Klara Vatn, Carl Christensen Foran (f.v.) Pål Eskild Rasmussen, Mikael Cabot, Max Melander, Simon Andersson Ikke tilstede: Nikolai Bratsberg, Ruben Schmidt Mällberg, Minjoo Choi, Erlend Bernstrøm og Magnhild Gjestvang

Vil revolusjonere eiendomsbransjen

Spacemaker har utviklet en løsning som vil optimalisere utbyggingstomter.

Silje Rønne

torsdag 12. oktober 2017 4:00 (Oppdatert 12. oktober 2017 5:24)

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

I sommer fikk Spacemaker et stort gjennombrudd i arbeidet med å bygge en kunstig intelligens som oppdager løsninger på utbyggingstomter, som er bedre enn det man har klart med dagens metoder og verktøy.

– Teknologien kan benyttes til å optimere potensialet på tomten, ved å redusere byggekostnader, effektivisere planløsninger, og ved å utvikle byrom på en måte som gir bedre forutsetninger for at folk velger å oppholde seg der, sier Håvard Haukeland, én av gründerne bak Spacemaker. Sammen med Anders Kvåle og Carl Christensen har han holdt på med dette i flere år, men de etablerte selskapet først i august i fjor, og har nå vokst fra å være noen få ansatte ved juletider 2016 til å bli 15 ansatte. De venter også kraftig vekst i tiden fremover. Christensen har bakgrunn som leder av prosjekt og marked i IT-konsulentselskapet BEKK, Kvåle som partner i management consulting selskapet Arkwright, og Haukeland er arkitekt med bakgrunn fra flere arkitektkontorer i Norge.

– Vi har et eksepsjonelt team, med ekstremt flinke folk med bakgrunn fra for eksempel NTNU og eliteuniversiteter i USA. Og vi erfarer i flere og flere tilfeller at vi er mer attraktive for de beste talentene enn de tradisjonelt sett mest attraktive arbeidsplassene, som for eksempel konsulentbransjen, sier Haukeland.

Gjennom forskningsprosjektet deres har de også tilgang på SINTEFs PhD-kandidater i anvendt matematikk. De har verdensledende erfaring fra å utvikle matematisk optimering og kunstig intelligens i blant annet olje og gass.

Eksepsjonelle resultater

– Vi tester nå teknologien i markedet og erfarer at den kunstige intelligensen allerede oppnår utrolige resultater. Hva man ønsker å oppnå i det enkelte prosjekt varierer, men vi testet for eksempel et boligprosjekt der klienten ønsket at flest mulig av boligene skulle få effekt av de gode sol- og utsiktsforholdene på tomten, samtidig som de måtte skjermes mest mulig fra en støykilde, forklarer Haukeland og forteller at de oppdaget løsninger som ikke bare ga flere timer ekstra sol i gjennomsnitt per bolig, men også færre boliger i støyutsatt sone.

– Resultatet ga uterom med flere soltimer og 20 ekstra leiligheter. Og alt var innenfor de samme offentlige reguleringsbestemmelsene, sier han henrykt.

Problemet med dagens metoder ifølge gründerne bak Spacemaker er å forholde seg til mange komplekse hensyn samtidig. Det gjør menneskelig kapasitet til en begrensning.

– Hvordan finner man frem til de ideelle kompromissene? På et normalt prosjekt har arkitekten kapasitet til å teste 5–10 eller opp mot 50 løsninger hvis man er virkelig strukturert. Men det er kun noen få av dem man tester i dybden. Vi tester milliarder av løsninger, og tar hensyn til svært mange ting. Vi sorterer ut de topp 0,00005 prosent beste løsningene, men plukker ut løsninger som er vidt forskjellige. En løsning kan være ekstra god på effektive planløsninger eller kveldssol på balkongene, mens en annen kan være billigere å bygge, forklarer arkitekten.

Topp tre i Europa

Spacemaker har allerede omsetning fra sine pilotprosjekter, og nå girer de opp produktutviklingen for å kunne ta unna køen av bestillinger fra ivrige kunder.

– Vår visjon er å bygge en teknologi som kan oppdage de mest verdiskapende utbyggingsløsningene, på alle mulige tomter, hvor som helst i verden. Vi har hatt globale ambisjoner fra dag 1, understreker Haukeland, som nettopp kom tilbake fra EXPO REAL, eiendomsmessen i München med 45.000 deltakere fra hele Europa, der de ble kåret til en av Europas tre fremste eiendomsteknologiselskap, i konkurranse med 700 andre.

Eiendomsbransjen her i Norge har også vist stor interesse for selskapet. Spacemaker har et forskningssamarbeid med blant annet Aspelin Ramm, Stor-Oslo Eiendom, AF Eiendom, og BA-HR.

  • Truls Aslaksby

    Det der er en mer vitenskapelig og moderne variant av en løs modell som jeg har prøvd å anvende på hvordan entreprenørene på 1800-tallet resonnerte og opererte. Se min nye bok «Slik ble det – Christiaias bebyggelseshistorie på 1800-tallet» på Ad Notam forlag. Men NB: De opererte under en streng bygningslov som regulerte bla. makshøyden på bygninger. Der nyttet ikke med dagens forhandlingstaktiske utbyggersvada om knutepunkttilpasning og «gi noe tilbake til byen».

Siste nyheter Estate Norge

Kjøper to eiendommer

Nyheter / fredag 20. oktober 2017

Norion henter fra DNB Næringsmegling

Nyheter / fredag 20. oktober 2017

Colliers styrker laget

Nyheter / fredag 20. oktober 2017

Dagens trippel fra Npro – tjente over 600 mill. i tredje kvartal

Nyheter / fredag 20. oktober 2017

Eks-byutviklingsbyråd lanserer kjempeprosjekt på hjemmebane

Nyheter / fredag 20. oktober 2017

Billigbutikker løfter leieprisene på Karl Johan (+)

Pluss / fredag 20. oktober 2017

Siste nytt fra Naringseiendom.no

God aktivitet på Bryn-Helsfyr

Nyheter / fredag 20. oktober 2017

Over 500 nye boliger, to nye skoler, ny kultur- og idrettspark, nye servicetilbud og en rekke spennende kontorbygg er under oppføring. Og det tegnes store, nye leieavtaler.

Sveriges første utekontor

Nyheter / torsdag 19. oktober 2017

Castellum har testet et helt nytt konsept i Växjö; Et utendørskontor spesielt designet for både konsentrasjonsarbeid og møter i fri natur.

Justering til markedsleie ved forlengelse av leieforholdet

Nyheter / onsdag 18. oktober 2017

Ved inngåelse av leieavtale i næringsforhold ønsker gjerne leietaker opsjon på forlengelse av leieforholdet ved utløpet av leieperioden. Stadig vekk oppstår det uenighet mellom utleier og leietaker om partenes rettigheter ved en eventuell forlengelse. Ved å innarbeide gjennomtenkte forlengelsesklausuler ved inngåelse av leieavtalen kan forutberegneligheten økes og ressurskrevende tvister i etterkant forhindres.

Tre nye coworking-tilbud

Nyheter / tirsdag 17. oktober 2017

Bryn-Helsfyr får snart tre nye cowworking space.

Morgendagens medarbeidere

Nyheter / mandag 16. oktober 2017

– Hva ønsker de?

Millenials

Nyheter / fredag 13. oktober 2017

Slik kommuniserer du med den nye generasjonen.