Estate Nyheter

NYHETER – NORGE

Spacemaker: Bak (f.v.) Håvard Haukeland, Halvor Møll Nilsen, Hallvard Moian Nydal, Muhammad Adeel, Håkon Kongelf, Bendik Oliver Borgnes, Simen Braaten, Halvor Aurmo, Klara Vatn, Carl Christensen Foran (f.v.) Pål Eskild Rasmussen, Mikael Cabot, Max Melander, Simon Andersson Ikke tilstede: Nikolai Bratsberg, Ruben Schmidt Mällberg, Minjoo Choi, Erlend Bernstrøm og Magnhild Gjestvang

Vil revolusjonere eiendomsbransjen

Spacemaker har utviklet en løsning som vil optimalisere utbyggingstomter.

Silje Rønne

torsdag 12. oktober 2017 4:00 (Oppdatert 12. oktober 2017 5:24)

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

I sommer fikk Spacemaker et stort gjennombrudd i arbeidet med å bygge en kunstig intelligens som oppdager løsninger på utbyggingstomter, som er bedre enn det man har klart med dagens metoder og verktøy.

– Teknologien kan benyttes til å optimere potensialet på tomten, ved å redusere byggekostnader, effektivisere planløsninger, og ved å utvikle byrom på en måte som gir bedre forutsetninger for at folk velger å oppholde seg der, sier Håvard Haukeland, én av gründerne bak Spacemaker. Sammen med Anders Kvåle og Carl Christensen har han holdt på med dette i flere år, men de etablerte selskapet først i august i fjor, og har nå vokst fra å være noen få ansatte ved juletider 2016 til å bli 15 ansatte. De venter også kraftig vekst i tiden fremover. Christensen har bakgrunn som leder av prosjekt og marked i IT-konsulentselskapet BEKK, Kvåle som partner i management consulting selskapet Arkwright, og Haukeland er arkitekt med bakgrunn fra flere arkitektkontorer i Norge.

– Vi har et eksepsjonelt team, med ekstremt flinke folk med bakgrunn fra for eksempel NTNU og eliteuniversiteter i USA. Og vi erfarer i flere og flere tilfeller at vi er mer attraktive for de beste talentene enn de tradisjonelt sett mest attraktive arbeidsplassene, som for eksempel konsulentbransjen, sier Haukeland.

Gjennom forskningsprosjektet deres har de også tilgang på SINTEFs PhD-kandidater i anvendt matematikk. De har verdensledende erfaring fra å utvikle matematisk optimering og kunstig intelligens i blant annet olje og gass.

Eksepsjonelle resultater

– Vi tester nå teknologien i markedet og erfarer at den kunstige intelligensen allerede oppnår utrolige resultater. Hva man ønsker å oppnå i det enkelte prosjekt varierer, men vi testet for eksempel et boligprosjekt der klienten ønsket at flest mulig av boligene skulle få effekt av de gode sol- og utsiktsforholdene på tomten, samtidig som de måtte skjermes mest mulig fra en støykilde, forklarer Haukeland og forteller at de oppdaget løsninger som ikke bare ga flere timer ekstra sol i gjennomsnitt per bolig, men også færre boliger i støyutsatt sone.

– Resultatet ga uterom med flere soltimer og 20 ekstra leiligheter. Og alt var innenfor de samme offentlige reguleringsbestemmelsene, sier han henrykt.

Problemet med dagens metoder ifølge gründerne bak Spacemaker er å forholde seg til mange komplekse hensyn samtidig. Det gjør menneskelig kapasitet til en begrensning.

– Hvordan finner man frem til de ideelle kompromissene? På et normalt prosjekt har arkitekten kapasitet til å teste 5–10 eller opp mot 50 løsninger hvis man er virkelig strukturert. Men det er kun noen få av dem man tester i dybden. Vi tester milliarder av løsninger, og tar hensyn til svært mange ting. Vi sorterer ut de topp 0,00005 prosent beste løsningene, men plukker ut løsninger som er vidt forskjellige. En løsning kan være ekstra god på effektive planløsninger eller kveldssol på balkongene, mens en annen kan være billigere å bygge, forklarer arkitekten.

Topp tre i Europa

Spacemaker har allerede omsetning fra sine pilotprosjekter, og nå girer de opp produktutviklingen for å kunne ta unna køen av bestillinger fra ivrige kunder.

– Vår visjon er å bygge en teknologi som kan oppdage de mest verdiskapende utbyggingsløsningene, på alle mulige tomter, hvor som helst i verden. Vi har hatt globale ambisjoner fra dag 1, understreker Haukeland, som nettopp kom tilbake fra EXPO REAL, eiendomsmessen i München med 45.000 deltakere fra hele Europa, der de ble kåret til en av Europas tre fremste eiendomsteknologiselskap, i konkurranse med 700 andre.

Eiendomsbransjen her i Norge har også vist stor interesse for selskapet. Spacemaker har et forskningssamarbeid med blant annet Aspelin Ramm, Stor-Oslo Eiendom, AF Eiendom, og BA-HR.

Kommentar til “Vil revolusjonere eiendomsbransjen

  1. Det der er en mer vitenskapelig og moderne variant av en løs modell som jeg har prøvd å anvende på hvordan entreprenørene på 1800-tallet resonnerte og opererte. Se min nye bok «Slik ble det – Christiaias bebyggelseshistorie på 1800-tallet» på Ad Notam forlag. Men NB: De opererte under en streng bygningslov som regulerte bla. makshøyden på bygninger. Der nyttet ikke med dagens forhandlingstaktiske utbyggersvada om knutepunkttilpasning og «gi noe tilbake til byen».

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Estate Norge

Entra kjøper tomter for 135 mill.

Nyheter / fredag 22. juni 2018

Vil fjerne populær gangbro i Bjørvika

Nyheter / fredag 22. juni 2018

Byrådet går for blokkbebyggelse på Smestad

Nyheter / fredag 22. juni 2018

– Staten bør ikke reservere arealer ukritisk (+)

Pluss / fredag 22. juni 2018

150 mill. på 4 timer i obligasjonsmarkedet (+)

Pluss / fredag 22. juni 2018

Vil ha eget boligdepartement

Nyheter / torsdag 21. juni 2018

Mest leste nyheter Estate Norge
Eiendomsbransjens mektigste: - SurrealistiskEiendomsbransjens mektigste: – Surrealistisk 19. juni 2018
Det brenner på dassDet brenner på dass 20. juni 2018
Eiendommer for 1,5 milliarderEiendommer for 1,5 milliarder 21. juni 2018

Siste nytt fra Naringseiendom.no

Wagamama til Oslolufthavn

Nyheter / torsdag 21. juni 2018

Den verdenskjente asiatiske restaurantkjeden Wagamama har åpnet sin første Norgesfilial på Oslo lufthavn.

På gateplan

Blogg / onsdag 20. juni 2018

Økt liv på gateplan i form av utadrettet virksomhet er i vinden. Ser vi til andre storbyer er dette overraskende sent.

Great Place to Work er kåret

Nyheter / mandag 18. juni 2018

De beste arbeidsplassene fokuserer på tillitt og samhold.

Kontorfellesskap blir mer vanlig

Nyheter / søndag 17. juni 2018

Det å leie seg inn i kontorfellesskap med andre bedrifter er ikke lenger bare vanlig i de store byene. Nå etableres det også et eget kontorfellesskap i Hokksund.

Først i Norge

Nyheter / torsdag 14. juni 2018

Radisson Blu Royal Hotel er Norges første hotell med Safehotels Premium Certification.

Hett arbeidsmarked

Nyheter / onsdag 13. juni 2018

Én av syv arbeidsgivere planlegger å oppbemanne.