GOD SOMMER: Transaksjonsmarkedet viser seg fra en sterk side, og leieprisene tenderer oppover, viser en fersk rapport.

Knallsterkt marked

Solide omsetningstall i markedet for næringseiendom i første halvår i år.

Publisert

Eiendomshuset Malling & Co er ute med en fersk markedsoppdatering, som gir god grunn for ferierende eiendomsfolk til å slappe av ytterligere. Analytikerne i Malling har summert transaksjonsvolumet så langt i år til 40,1 milliarder kroner, fordelt på 136 transaksjoner.

Malling er dermed på linje med Newsec, som i midten av juni spådde et halvårsvolum på nettopp 40 milliarder kroner.

Les også: – Ren skjær idyll

– I et historisk perspektiv er dette et veldig sterkt første halvår, og vår prognose tilsier et transaksjonsvolum på 75 milliarder kroner 2017, skriver Malling i rapporten.

Til sammenligning ble det i 2016 omsatt næringseiendommer i Norge for snaut 70 milliarder kroner.

Yieldpress

Næringsmegleren anslår prime kontoryield til 3,70 prosent, mens yielden for normaleiendommer har blitt redusert til 5,15 prosent.

I logistikk-segmentet meldes det om fortsatt sterk etterspørsel, og Malling tror på ytterligere yield-kompresjon i dette segmentet ned til 5,15 prosent.

Les også: Slik er markedet akkurat nå

Som normalt er det Oslo som står for den største delen av omsetningen, med 55 prosent av det totale transaksjonsvolumet. Kontorsegmentet står for 55 prosent av volumet, etterfulgt av handelseiendommer med 20 prosent.

Boligeiendom står for ti prosent. Malling-analytikerne utelukker ikke at boligandelen kan falle, på bakgrunn av den generelle nedgangen i boligmarkedet.

Interessen fra utenlandske investorer er fremdeles god:

– Interessen fra internasjonale investorer er godt til stede, og den internasjonale kjøpsandelen står for rundt 35 prosent av transaksjonsvolumet så langt i 2017. Vi forventer at denne andelen vil holde seg gjennom året, står det å lese i rapporten.

Økt ledighet – og økende leiepriserHva arealledigheten angår, så har den økt gjennom sommeren, til en ledighet på 7,2 prosent per juni. Det er spesielt eiendommer i vestkorridoren som har fått økt ledighet, som igjen drar opp totaltallene. I tillegg har flere nye kontorprosjekter kommet ut på markedet.

På tross av den økte ledigheten øker leieprisene. Markedsrapporten til Malling viser til at dette spesielt gjelder for sentrum av Oslo. Sammenlignet med første halvår 2016 har leieprisene for normaleiendommer økt med 5-10 prosent.

– Vi forventer at den positive utviklingen i leieprisene vil fortsette, avslutter Eiendomshuset Malling & Co i markedsoppdateringen.

Powered by Labrador CMS