SELGERS MARKED: Det er fortsatt selgers marked hva angår næringseiendom i Oslo, og transaksjonsvolumet er høyere enn på samme tidspunkt i fjor. Her fra Vika.

Slik er markedet akkurat nå

Det er flere kjøpere enn selgere i markedet for næringseiendom. Men enkelte boligutbyggere har blitt mer avventende med nye boligprosjekter som følge av skjerpede låneregler.

Publisert

DNB Næringsmegling er ute med sin siste markedsoppdatering, som konkluderer med fortsatt etterspørselsoverskudd etter næringseiendom, en kjøperside som tar initiativ til transaksjoner og yieldpress.

Så langt i år viser transaksjonsvolumet en klar økning sammenlignet med samme tidspunkt i fjor, melder eiendomsrådgiveren, som har registrert et volum per 15. juni på 28,8 milliarder kroner. På samme tid i fjor var tallet 21,1 milliarder kroner.

Internasjonale investorer har stått bak minst seks kjøp i år. Spesielt SBBs kjøp av Midtbygget til 4,3 milliarder kroner og DCC Energys kjøp av en bensinstasjonsportefølje med verdier for anslagsvis 2,4 milliarder i Norge har bidratt til at internasjonale investorer så langt i år utgjør største nettokjøper.DNB Næringsmegling opererer med en prognose på transaksjonsvolumet i 2107 på 80 milliarder kroner.

– Vår prognose innebærer at prime yield for kontor i Oslo har bunnet ut på 3,75 % gitt 7 års leiekontrakt. Ved normaliserte lånekostnader er yieldgapet da svært begrenset. Eiendommer med nybyggstandard sentralt i Oslo på spesielt lange kontrakter kan likevel omsettes på yield ca. 3,50 %.

– På tross av at rentebunnen er passert tenderer imidlertid kontoryieldene i Oslo generelt ned. Sammenlignet med i vinter, og i tråd med vår prognose, har vi tatt ned anslaget for normal yield med 25 punkter til 5,75 % +/- 50 bp. Utviklingen reflekterer forventninger om lavere utleierisiko, stigende leiepriser, et høyt yieldgap, boligalternativet og etterspørselsoverskudd.

DNB Næringsmegling poengterer at yieldtendesen også er synkende for eiendommer med lengre kontrakter i klyngene utenfor sentrum.

Salget av Kripos-bygget med 15 års leiekontrakt på Bryn bekrefter utviklingen. Eiendommen ble omsatt på nettoyield 4,6 % justert for annuitetsleie og ca. 4,20 % når en ikke justerer for dette.

Edgar Haugen på topp– Vi har registrert flere nye norske og internasjonale kjøpere og totalt 58 forskjellige kjøpere så langt i år. Målt i antall transaksjoner er Edgar Haugen som vanlig på topp. Hittil i år har vi registrert åtte kjøp og to salg.

Les også: Solgt fra DNB til Ragde

Les også: Flippet eiendom i Groruddalen

– Det er stor bredde i type transaksjoner og forholdene ligger til rette for et fortsatt aktivt og velfungerende marked. Vi har ikke gjort vesentlige endringer i forhold til markedssynet vi publiserte i vinterens markedsrapport, skriver DNB Næringsmegling i rapporten.

Avventende boligutviklereDNB Næringsmegling slår fast at bolig fortsatt er en viktig driver i forhold til tomtepriser og som et sikkerhetsnett i forhold til exitverdi.

– Salget av nye boliger i Oslo har riktignok bremset klart opp som følge av innføring av kravet til en egenkapitalandel på 40 % ved kjøp av bolig nummer to, samt strengere utlånspraksis. Flere aktører er derfor blitt mer avventende i forhold nye boligprosjekter i hovedstaden sammenlignet med i fjor høst. Imidlertid erfarer vi nå inn mot sommeren i pågående salgsprosesser fortsatt god interesse for større boligkonverteringsprosjekter i Oslo.

Powered by Labrador CMS