HEKTISK FØR SOMMERFERIEN: Det er høy aktivitet i markedet for næringseiendom, og det bekreftes også at utlendingene fortsatt er godt til stede.

Bekrefter svært høy aktivitet

- Ren skjær idyll før sommerferien.

Publisert Sist oppdatert

I presenterte Newsec den siste Basalerapporten, og i denne kom det frem at det ligger an til et transaksjonsvolum i første halvår på 40 milliarder kroner. Den høye aktiviteten bekreftes av eiendomsadvokatene Stig L. Bech og Anne Sofie Bjørkholt i advokatfirmaet BA-HR.

EIENDOMSADVOKAT: Stig L. Bech.

– Vi kan bekrefte inntrykket av at samlet beløp i omsetningsverdi første halvår ligger på rundt 40 milliarder kroner, sier Bech.

– Av dette har vi bistått selger eller kjøper i transaksjoner for ca 25 milliarder i samme periode. Inntrykket er at aktiviteten er svært høy. Selv om man mangler de helt store porteføljene er antallet enkeltransaksjoner betydelig.

– Vi ser blant annet for vår del at de 25 milliardene fordeler seg på til sammen 48 transaksjoner hvor salgsbistand på DNB Midtbygget er den største, supplerer Bjørkholt.

Les også: Slik er markedet akkurat nå

– Andre trender og inntrykk?

– Fortsatt god deltakelse av utlendinger er et stikkord, sier Bech og legger til:

– Et annet er ytterligere profesjonalisering av salgsstruktur, forberedelse og prospekt. Vi ser at selgere og meglere legger grundig arbeid i informasjonsinnhenting.

EIENDOMSADVOKAT: Anne Sofie Bjørkholt.

– I tillegg gjøres det nå som hovedregel en forenklet VDD ved større transaksjoner, sier Bjørkholt.

– Denne resulterer normalt ikke i en egen rapport som Kjøper mottar. VDD består i hovedsak av etablering av et fullstendig datarom. Dersom det avdekkes potensielle utfordringer søkes disse løst i forkant av at eiendommen legges i markedet. Løsningene kan bestå i et forholdet rett og slett fikses, at selger påtar seg ansvar – eller forholdet forklares og omtales i prospektet som en utfordring kjøper må ta med i sin prisvurdering. Alle løsninger er ryddige og gode, og øker forutsigbarheten i prosessene.

– I tillegg kan vi vel si at kontraktsforhandlingene finner sted i svært siviliserte former. Flinke kolleger kjenner markedet, aksepterer med få unntak Meglerstandardene som utgangspunkt – og forholder seg konstruktivt i diskusjoner rundt findings i due diligence. Alt i alt, ren skjær idyll ved inngangen til sommerferien, avrunder Bech.

Powered by Labrador CMS