Code Arkitektur vant konkurransen som Entra utlyste i samarbeid med FutureBuilt. (Ill.: Code Arkitekter)

Klart for ny høyhusdebatt

Plan- og bygningsetaten åpner for at Entra kan bygge høyhuset ”Oslo Solar” like ved Oslo Plaza.

Publisert

Entra kjøpte Lilletorget 1 av Fellesforbundet for 287,7 millioner kroner i 2014. Selskapet utlyste deretter en internasjonal arkitekt- og innovasjonskonkurranse der det kom inn 16 forslag fra hele Europa. En bredt sammensatt jury kåret prosjektet ”Oslo Solar” av Code Arkitektur, i samarbeid med Rambøll og Institutt for Energiteknikk, som vinner av konkurransen.

Mye av spenningen knytter seg selvsagt til høyden på bygget som skal oppføres. Forslaget fra Code Arkitektur er på 27 etasjer mot nord og 16 etasjer mot sør.

Entra ønsker nå å legge ut planprogram til høring samtidig med at oppstart av reguleringsarbeidet kunngjøres. Av forslaget til planprogram fremgår det at Plan- og bygningsetaten åpner for å vurdere høyhus, forutsatt at føringer om å ta hensyn til området rundt er innfridd.

I tillegg til det opprinnelige forslaget fra Code Arkitektur ønsker imidlertid etaten vurdert flere alternativ med annen utforming av bebyggelsen. Ett av disse forslagene er et redusert fotavtrykk og bygghøyde 19 etasjer mot nord og 7 etasjer mot sør. Ett annet forslag fra etaten selv, er bebyggelsesstruktur med base og slankt høyhus på totalt 27 etasjer.

Dermed skulle alt ligge til rette for enda en heftig debatt om høyhus i hovedstaden.

Arkitektkonkurransen ble utlyst av Entra i samarbeid med FutureBuilt. Hensikten var å fremskaffe et næringsbygg med kvaliteter i verdensklasse, samtidig som arkitekturen fremstår som enestående.

Plan- og bygningsetaten er positiv til at forslagsstiller har en intensjonsavtale med FutureBuilt. Med sin særlige plassering nær Oslo S mener etaten det er relevant at planforslaget utfordres som et forbildeprosjekt innenfor satsningsområdet energisystem og distribusjon.

– Høyhus kan vurderes forutsatt at utformingen ivaretar arkitektoniske kvaliteter og hensyntar omgivelsene. Utformingen må også legge til grunn vurderinger av fjernvirkning, landskapsformer, kulturminner, lokalklima og vindforhold for tilliggende uterom, uttaler Plan- og bygningsetaten.

Av forslaget til planprogram fremgår det at saken forventes lagt ut til offentlig ettersyn i august-september. Den samme foreløpige fremdriftsplanen viser at planvedtak er ventet i desember 2017/januar 2018.

 

Powered by Labrador CMS