BYGGER I MOSS: Selvaag Bolig står bak utbyggingen av Moss Glassverk, hvor det så langt er solgt drøyt 300 boliger. Det vil ta ytterligere ca. 5 år før prosjektet er fullført.

Oppsving for pendlerbyene?

Pendlerbyene i Hedmark, Østfold og Vestfold kan få et oppsving i boligprisene som følge av InterCity-utbyggingen. Det er likevel mer lønnsomt å drive med boligutvikling i hovedstaden.

Publisert

Nasjonal Transportplan 2014-23 legger opp til at InterCity-strekningene mellom Oslo og Hamar, Tønsberg og Seut ved Fredrikstad skal være ferdig utbygd innen 2024.

Med en betydelig kortere reisetid til Oslo, kan det føre til høyere boligpriser i byer som Hamar, Moss, Fredrikstad, Sandefjord, Larvik og Tønsberg.

Vekst på HamarPå Hamar har boligprisene allerede steget kraftig. Eiendom Norges boligprisstatistikk for juli viste at prisene i Hamar hadde en 12 måneders vekst på hele 12,3 prosent. Hedmarksbyen ble bare forbigått av Oslo, som hadde en tilsvarende vekst på 15,2 prosent.

– Hamar er i ferd med å bli oppdaget. Byen har nærhet til Oslo, og det er blitt veldig enkelt å reise med både bil og tog. Om ikke så lenge blir det også halvtimes avganger med toget, samtidig som toget blir raskere, sier administrerende direktør Tron Sanderud i Utstillingsplassen Eiendom.

Les også: Slik kan Smestad fortettes

Les også: Veidekke bygger for Gjelsten

God responsDet Hamar-baserte selskapet står bak eiendomsprosjekter over hele landet, men har samtidig flere store eiendommer i hedmarksbyen som er blitt egnet til bolig. Utstillingsplassen Eiendom bygger årlig 30-50 leiligheter på Hamar.

– Vi har fått veldig god respons på prosjektene våre. Det meste er ferdigsolgt når byggene står ferdig, sier Sanderud.Selskapet er nå i ferd med å lansere prosjektet Vestbyen kvartal, som rommer 80 leiligheter.

ATTRAKTIVT PÅ HAMAR: Teglgaarden er blant boligprosjektene til Utstillingsplassen Eiendom på Hamar. Administrerende direktør Tron Sanderud Mener dette er det mest attraktive boligkomplekset i området med priser på opptil 10 millioner kroner.
ATTRAKTIVT PÅ HAMAR: Teglgaarden er blant boligprosjektene til Utstillingsplassen Eiendom på Hamar. Administrerende direktør Tron Sanderud Mener dette er det mest attraktive boligkomplekset i området med priser på opptil 10 millioner kroner.

Helt annet enn OsloSelv om salget går bra, erkjenner Sanderud at det generelt er høyere avkastning på boligprosjekter i Oslo.

– Tomteprisen sentralt på Hamar ligger i leiet 3.000-5.000 kroner per kvadratmeter, men stigende. Dette er jo noe helt annet enn i Oslo, men så er jo også boligprisene her mye lavere.

– Byggeprisene i Hamar er derimot ikke mye lavere enn i Oslo, selv om det er lettere å rigge seg til her, sier han.

Aktivt næringslivSelv om det er mange som bor i Hamar og jobber i Oslo, påpeker Sanderud at det også pendles andre veien.

– Det er et veldig aktivt næringsliv på Hamar, samtidig som byen er et sentrum for offentlig virksomhet. Innbyggerne her har generelt veldig høy utdanning. Eksempelvis jobber det rundt 50 personer med doktorgrad i biomiljøet på Hamar med Norsvin og Geno i spissen, sier han.

Vurderer dere boligprosjekter i Oslo?

– Vi har hatt muligheten til å gjøre gode kjøp i Oslo, men vi har vært for feige, svarer han.

Tar lengre tidSelvaag Bolig har også boligprosjekter over hele landet. Blant annet står det børsnoterte selskapet bak utbyggingen av Moss Glassverk, hvor det så langt er solgt drøyt 300 boliger. Det vil ta ytterligere ca. 5 år før prosjektet er fullført.

– Vi kommer til å være i Moss fremover, men vi har foreløpig ingen planer om å gå enda tyngre inn der. Grunnen er at det tar mye lengre tid å selge boliger der enn nærmere Oslo. Man kan alltids bygge 50 boliger et sted, men for prosjekter på 150-200 boliger trenger man stor markedsdybde for å få raskere fremdrift, sier kommunikasjonsdirektør Kristoffer Gregersen i Selvaag Bolig.

Les også: OBOS forbyr spekulasjon

Les også: Høyeste nyboligsalg siden 80-tallet

Tror på randsonenHan er positiv til InterCity-utbyggingen, men sier at det ikke er noen automatikk i at de kjøper tomter i byer langt utenfor Oslo av den grunn. Det er boligutvikling i Oslo og nabokommunene som generelt gir den høyeste avkastningen.

– Utvikler markedet seg, vil vi vurdere nye områder, men det betyr ikke at vi er på Hamar i morgen. Satt på spissen er det togstasjon i Hokksund også, men det er ikke så mange som flytter dit av den grunn. Vi har større tro på Ski, Lørenskog og andre områder som ligger i randsonen av Oslo.

– For Oslo sin del er det særlig Oslo øst vi har vært opptatt av nå. Prisveksten er høyere i øst enn i vest, og det gjør det mulig å bygge ut i områder der boligprisene tidligere har vært for lave. Det er også interessant for de som kjøper bolig for å leie ut. Det er billigere å kjøpe leilighet i Oslo øst enn i Oslo vest, men utleieprisene er nesten like høye, sier Gregersen.

Les også: Stadig flere investerer i utleieboliger

Nøkternt i SandefjordI Sandefjord har A/S Thor Dahl utviklet og solgt ca. 250 boliger. Selskapet har planer om å utvikle ytterligere 450-500 enheter.

– Boligmarkedet i Sandefjord er absolutt til stede, men det er litt nøkternt. Det er ikke Oslo-tilstander her, sier daglig leder Einar A. Sissener.

Han tror ikke det er så mange i Sandefjord som pendler til Oslo. Derimot er det flere som bor i Sandefjord og pendler til Nordsjøen fra Torp flyplass.

– InterCity-utbyggingen vil gi enklere pendling, men vi ønsker jo at det skal skapes arbeidsplasser utenfor Oslo også. Det er fullt av hyggelige byer i Vestfold, så det er bare å flytte til oss, sier Sissener.

Les også: Bandidos-tomten blir boliger og næringsbygg

 

 

Powered by Labrador CMS