SALGSTALL TIL HIMMELS: Det har ikke vært solgt så mange nye boliger siden 1980-tallet, viser ferske tall fra Boligprodusentenes Forening.

Høyeste nyboligsalg siden 80-tallet

Og det er salget av nye leiligheter som øker mest.

Publisert Sist oppdatert

De siste 12 månedene er det solgt 33 444 nye boliger i Norge.

– Dette er det høyeste salgsnivået siden 80-tallet, sier Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening.

Salget i august endte 29 prosent over fjoråret. Etter årets første 8 måneder ligger boligsalget 14 prosent over samme periode i fjor.

Les også: Utbyggere frir til tomteeiere på Smestad

– Det er salget av leiligheter som øker mest, med 27 prosent. Salget av småhus går tilbake 4 prosent, mens eneboligsalget øker med 1 prosent sammenlignet med samme periode i 2015, sier Jæger.

Igangsettingen av boliger endte 16 prosent over august i fjor.

– Til tross for dette, ligger igangsettingen hittil i år 4 prosent bak fjoråret. Hittil i år ligger eneboliger likt med fjoråret på igangsetting, mens småhus og leiligheter ligger 6 prosent etter. De siste 12 månedene er det igangsatt 29 447 nye boliger, sier han.

Les også: Vil ha tiltak mot bolig som investeringsobjekt

– Vi forventer en sterkere igangsetting utover høsten grunnet godt salg i 2016. Oslo er fortsatt hovedproblemet i boligmarkedet i Norge. Det haster derfor med god tiltak for å øke boligbyggingen og redusere boligprisveksten i hovedstadsregionen, fortsetter han.

– Vi mener at Finanstilsynets forslag til innstramminger i boliglånsforskriften er feil medisin for det norske boligmarkedet. Forslagene er ment for Oslo, men vil ramme resten av landet. Forslagene fratar bankene muligheten til å utøve godt skjønn og godt bankhåndverk og vil i første rekke ramme førstegangskjøperen, avslutter Jæger.

Les også: Stadig flere investerer i utleieboliger

Powered by Labrador CMS