ØNSKER EVALUERING: - Eiendomsbransjen trenger og fortjener en egen utredning som foretar en evaluering av dagens skatte- og avgiftsregler vedrørende fast eiendom med et grønt sideblikk. Vi snakker om Europas største bransje, sier advokat Petter Dragvold.

– Så galt kan det gå

Publisert Sist oppdatert

 Skatteadvokat Petter Dragvold har ved flere anledninger poengert hvor viktig det er at skattesaker fra eiendomsbransjen behandles av sakskonsulenter i Skatteetaten med byggfaglig kompetanse. I motsatt fall kan utfallet av saken bli noe helt annet enn hva det skulle vært.

Les også: – Ny forskrift om sikkerhetsstillelser

Dragvold var en av foredragsholderne under Eiendomsdagene 2014 på Holmsbu Spa & Resort. I etterkant av konferansen trekker advokaten frem et eksempel i form av en bindende forhåndsuttalelse fra Sentralskattekontoret for storbedrifter. Denne ble publisert i 2012.

P-dekke skadet av salt

– Saken gjaldt reparasjon av skader på et ubehandlet parkeringsdekke som skyldes vann og salt fra kjøretøyene, sier Dragvold. 

I den forbindelse ble det etablert en såkalt katodisk beskyttelse. Det ble lagt til grunn at den katodiske beskyttelsen ville bli påført etter at den eksisterende betongoverflaten var reparert og karbonatisert betong fjernet. 

Les også: Omstridt forslag opprettholdes

Les også: – Juss, politikk eller ren tilfeldighet?

– Med det utgangspunktet konkluderte Skatteetaten med at den katodiske beskyttelsen måtte anses som en aktiveringspliktig standardheving, da den ville resultere i sparte fremtidige vedlikeholdskostnader.

– Det er ikke riktig?

– Det er riktig at betongsoverflatene er reparert, men den katodiske beskyttelsen er ikke rettet mot overflaten, men mot armeringen. Problemet er at armeringen er rustangrepet og rusten vil spre seg uavhengig av om overflaten repareres. 

Les også: Bjørvika-saken til Høyesterett

Les også: Unngå usikkerhet rundt leieinntekter

Les også: Momsfelle blir historie

Les også: – Utløser ikke justeringsplikt

Rimeligere løsning

Dragvold poengterer at hvis en skal fjerne all armering som er rustangrepet, som er et rent vedlikeholdsarbeid, er dette et meget omfattende og kostbart arbeid. 

Ved å installere en katodisk beskyttelse, som er langt rimeligere løsning, forhindrer man at rusten sprer seg. Dermed begrenses korrosjonen. 

Les også: Dette er landets beste eiendomsadvokater

– Man holder rett og slett rusten i sjakk. Dette er den eneste økonomiske forsvarlige måten å reparere kloridinfisert armert betong på, og er ofte det eneste alternativet til utskiftning, sier advokaten.

Det er kun merutgiftene til standardheving som skal aktiveres. Så lenge dette er den billigste måte å reparere et rustangrep, vil det foreligge full fradragsrett for kostnadene til katodisk beskyttelse. 

– Jeg regner med at det i tillegg er etablert et belegg på det KB-ledende belegget, noe annet ville være idiotisk. Denne kostnaden vil være aktiveringspliktig.

Les også: – Næringsfiendtlig snubletråd

Les også: – Velkommen til nye muligheter

Les også: Lovendring kan bli gullkantet

– Bør være hektet

– Hvis mottaker av denne bindende forhåndsuttalelsen har lagt skattekontorets rettsoppfatning til grunn i sin selvangivelse, bør vedkommende snarest be om at ligningen endres. Håper ikke svaret har medført at en i stedet valgte å rive parkeringshuset, sier Petter Dragvold.

– Og hva er lærdommen?

– Det er at man bør være særdeles hektet på byggfag hvis en skal operere som skatterådgiver i dette markedet.

Les også: – Fallgruve fjernes

Les også: – Viktige endringer for eiendomsfolk

Les også: – Alle bør rette et kritisk blikk mot eiendomsskattetaksten

Les også: – Finn fem feil!

 

Powered by Labrador CMS