LEIE PRISER: Leieprisene på boligmarkedet øker over hele landet. Økningen er spesielt sterk i Oslo.
LEIE PRISER: Leieprisene på boligmarkedet øker over hele landet. Økningen er spesielt sterk i Oslo.

Utviklingen i leiemarkedet er alarmerende, mener Utleiemegleren

Leieprisene øker dramatisk. – Leiligheter blir utleid til rekordhøye priser.

Publisert Sist oppdatert

- Det er for få ledige utleieboliger i markedet. Dette skaper et ekstra press i leiemarkedet før sommeren. Vi anbefaler alle som skal flytte i sommer om å være ute i god tid.

Dette sier salg- og markedsdirektør Geir Skogheim i Utleiemegleren i forbindelse med fremleggelse av selskapets siste leieprisoversikt. Den viser at leieprisene for alle boligtyper i Utleiemeglerens portefølje øker med 3,9 prosent sammenlignet med forrige måned.

Økningen er spesielt sterk i Oslo, hvor den for alle boligtyper øker med 12,4 prosent sammenlignet med april i fjor. Sammenlignet med forrige måned øker leieprisene med 7,4 prosent.

- Vi merker at starten på høysesongen er her. Det er svært bra oppmøte på visninger, og leiligheter blir fort utleid til «rekordhøye» leiepriser. Boliger med sentral beliggenhet er fortsatt de mest populære og den største etterspørselen er etter 1-og 2-roms leiligheter. Flere studenter er allerede på utkikk etter bolig fra sensommeren, sier regionsjef Siri Anne Bernum Halck i Utleiemegleren.

- Antall utleieboliger er lavere enn tidligere år og det vil gjøre at det blir færre boliger på markedet i høysesongen vi nå går inn i. Det vil føre til et svært ubalansert marked fremover, med større etterspørsel enn tilbud. Dette ser vi på som alarmerende, legger hun til.

Asker og Bærum

Leieprisene for alle boligtyper øker med 1,2 prosent i Utleiemeglerens portefølje i Asker og Bærum sammenlignet med i fjor. Sammenlignet med forrige måned øker leieprisene med 1,4 prosent.

- Vi ser spesielt at leieprisene for de største boligene har steget kraftig mot fjoråret. Det er svært få eneboliger til leie i Asker og Bærum, men en god arbeidstilstrømming. Dette gjør disse boligene svært populære. Vi forventer økt aktivitet i mai og utover mot sommeren, sier Mats Larsen, daglig leder i Utleiemegleren Asker og Bærum.

Bergen

Utleiemegleren merker et økende trykk i leiemarkedet, og har siden tidlig i vinter, fått flere henvendelser fra personer som ønsker å leie bolig fra semesterstart i august.

Det er 27 prosent flere boliger på markedet enn for to måneder siden, men færre enn det som har vært vanlig de siste årene. Utleiemegleren regner med at utbudet vil øke ytterlige fremover mot høysesongen om sommeren og anbefaler å være tidlig ute.

- Prisutviklingen hittil i år er relativt flat for alle boligtyper. Normalt øker prisene noe for alle boligtyper i høysesongen om sommeren, sier daglig leder i Utleiemegleren Bergen, Eirik Hove.

Drammen

Leieprisene for alle boligtyper øker med 7,1 prosent i Utleiemeglerens portefølje i Drammen sammenlignet med april 2022. Sammenlignet med forrige måned øker leieprisene med 2,5 prosent.

Av boligtyper viser tallene fra Utleiemegleren at det er 3-roms leilighetene som stiger mest i pris, med en gjennomsnittsleie på 13.800 kroner.

- Det er fortsatt lite annonserte boliger til leie som gjør at leieprisene holder seg høye. Man kan nok forvente stigende leiepriser fremover hvis denne trenden holder seg, sier Eivind Sveen, daglig leder i Utleiemegleren Drammen.

Romerike

Leieprisene for alle boligtyper øker med 6,8 prosent i Utleiemeglerens portefølje på Romerike sammenlignet med april i fjor. Sammenlignet med forrige måned øker leieprisene med 4,1 prosent.

Størst økning finner vi på de aller minste leilighetene på Nedre Romerike, samt 4-roms leiligheter og eneboliger.

- Her ser man tydelig samme utvikling som i Oslo; at det er for få boliger til leie. Med økende pågang fra leietakere, vil leieprisene etter all sannsynlighet fortsette å stige jevnt også de neste månedene, sier Tom Anders Andersen, daglig leder for Utleiemegleren Lillestrøm.

Stavanger

Leieprisene for alle boligtyper øker med 6,2 prosent i Utleiemeglerens portefølje i Stavanger sammenlignet med april i fjor. Sammenlignet med forrige måned øker leieprisene med 1,3 prosent.

- Vi nærmer oss høysesong, og med få ledige boliger på markedet, antar vi at leieprisene fortsetter opp også i månedene som kommer, sier Eirik Hauge, daglig leder i Utleiemegleren Stavanger.

Trondheim

Leieprisen for alle boligtyper i Utleiemeglerens portefølje i Trondheim viser en økning på 4,1 prosent sammenlignet med forrige måned.

- Generelt ser vi at de mest populære boligene på leiemarkedet i Trondheim øker en god del i pris i år. Vi forventer at prisene i sommer skal ganske mye opp, sier Solveig Hjallen Moan, daglig leder i Utleiemegleren Trondheim.

Kristiansand

Leieprisene for alle boligtyper øker med ti prosent i Utleiemeglerens portefølje i Kristiansand sammenlignet med april 2022.

- Kristiansand går mot høysesong og vi forventer økende leiepriser fremover. Det er utfordrende for leiemarkedet at kommunen har lagt begrensninger for utleie til studenter. Nå kan det kun leies ut tre rom pr leilighet. For 4-5 rom må det søkes dispensasjon hos kommunen. For boliger over fem rom må det søkes bruksendring til hybelhus.

- Dette kommer til å føre til at det er for lite hybler for studentene kommende skoleår og økte leiepriser, sier Tor-Gunnar Albert, daglig leder i Utleiemegleren Kristiansand.

Østfold

Leieprisene for alle boligtyper øker med hele 15 prosent i Utleiemeglerens portefølje i Østfold sammenlignet med april i fjor. Sammenlignet med forrige måned øker leieprisene med 8,5 prosent.

- Vi anbefaler alle som skal flytte i sommer om å være ute i god tid. Det er også verdt å merke seg at det ikke lenger uvanlig at boliger med høy standard og attraktiv beliggenhet leies ut for godt over 20 000 kroner pr måned, sier Helge Hanch-Hansen, daglig leder i Utleiemegleren Østfold.

Vestfold

Leieprisene for alle boligtyper øker med formidable 26 prosent i Utleiemeglerens portefølje i Vestfold sammenlignet med april i fjor. Sammenlignet med forrige måned øker leieprisene med 18 prosent.

- Vi har leid ut flere dyre boliger i april. Det er stor aktivitet i markedet i Vestfold om dagen. Vi merker økende oppdragspågang av utleiere som ønsker å leie ut. Det henger nok sammen med årstiden, men vi ser også en økende tendens til at nye boligprosjekter ikke blir solgt og derfor havner på utleiemarkedet, sier Karsten Olsen, daglig leder i Utleiemegleren Vestfold.

Powered by Labrador CMS