SENTRAL: A-lab var sentral i transformeringen av Bjørvika.

Stiller ut Oslo når norske byutviklere inntar Paris

A-lab tar med seg norske utviklere og byrådssekretær for næring og eierskap Mansoor Hussain til Paris for å vise frem Oslo og delta i paneldebatten på Pavillon de l'Arsenal.

Publisert

Det er under dagens åpningsdag i Paris at arkitektfirmaet skal vise frem hvordan Oslo er blitt transformert de seneste årene. A-lab og Oslo Metropolitan Area (OMA) har samlet sentrale skikkelser innen fransk og norsk byutvikling for å diskutere veien videre for de to byene. OMA arrangerer også sin årlige studietur i forbindelse med åpningen av Pavillon de l'Arsenal,

der både Ellen de Vibe og Sverre Landmark står for faglige omvisninger. Norges ambassade i Paris arrangerer i tillegg en egen mottagelse i sin residens der fransk og norsk byutviklingskompetanse kan mingle og utveksle faglig erfaringer.

– Som by er vi utrolig stolte av at en viktig aktør som A-lab skal reise til Paris og ta med seg et stykke Oslo ut i verden, både for å Inspirere og lære bort, sånn at to byer kan bli enda bedre, sier Byrådssekretær for næring og eierskap Mansoor Hussain.

A-lab ble startet opp i 2000, samme år som «Byen mellom det blå og det grønne» ble satt som retning for Oslos utvikling, med mål om å knytte byen til fjorden og vedlikeholde skogen rundt den. Arkitektfirmaets første oppdrag var masterplanen for Barcode i samarbeid med Dark og MRDV. I kjølevannet kom bygulvsstrategien for Bispevika, som siden har blitt fulgt opp med utviklingen av sentrale prosjekter i Oslo; fra Lilleakerbyen til C6 i Bispevika, Fiskebrygga, Frysja, Økernbyen og Kabelgata.

– Mye av grunnen til at vi har vært med på den transformasjonen som har funnet sted i Oslo, er at vi har vært så heldige å få jobbe med så sentrale og viktige prosjekter. Vi designer ikke hus, vi designer rammene for mennesker liv. Det gjør at vi hele tiden må stille spørsmålene på nytt for å komme frem til nye løsninger som følger utviklingen i samfunnet, sier daglig leder i A-lab Geir Haaversen.

A-lab

  • Etablert av Geir Haaversen og Odd Klev i 2000
  • Et av Norges største selvstendige arkitektkontor med ca. 140 ansatte
  • Åpnet egen avdeling i Frankrike 2021, har i tillegg avdelinger i Portugal og Danmark
  • Ett av syv arkitektstudioer som ble plukket ut til «Arkitektur ut i verden» (AUV)
  • Utstillingen er et ledd i den videre internasjonaliseringen av studioet

I seminaret på på Pavillon de l'Arsenal vil Mansoor Hussain snakke med Carlos Moreno hjernen bak 15 minutters byen, Olav Line fra Mustad Eiendom og Geir Haaversen om hva de to byene kan lære av hverandre.

– Da vi startet A-lab hadde vi en ambisjon om å utfordre den tradisjonelle tilnærmingen til arkitekturfaget. Vi så at ved å innlede tverrfaglige samarbeidsprosesser kunne vi lettere nå det vi anså for å være potensialet i faget, å forbedre hverdagen til folk og fremtidssikre morgendagens byer, sier dagligleder Geir Haaversen som etablerte firmaet sammen med Odd Klev.

Powered by Labrador CMS