SKAL KUTTE: DNB-byggene i Bjørvika skal få ned energiforbruket.
SKAL KUTTE: DNB-byggene i Bjørvika skal få ned energiforbruket.

Skal kutte klimaavtrykket til DNB-byggene

DNB er i gang med et prosjekt som skal få ned energibruken i sitt Bjørvika-bygg mot karakter B.

Publisert

– I dag har bygningsmassen et energiforbruk med karakter E i energiskalaen. Målet med prosjektet er at byggene skal nærme seg karakter B. Dette håper vi å oppnå ved installasjon av det nye skysystemet og ved å bearbeide x-faktorer i bygget.

Det sier prosjektsjef Eivind Bengtson i DNB Næringseiendom om det nye prosjektet. Det er GK som har fått oppdraget, som innebærer bruk av sky skysystemet GK Cloud. DNB ønsker også stor grad av skreddersøm, noe som innebærer innovasjon og samarbeid under prosjektet. Karakter E er et energiforbruk lavere eller lik 220kwh pr kvadratmeter i året, mens C er lavere eller lik 115kWh pr kvadratmeter. DNB og GK tar dermed sikte på nesten en halvering av enegiforbruket.

– DNB Næringseiendom har som et viktig mål å redusere byggenes klimaavtrykk gjennom å få ned energiforbruket og å gi vårt driftspersonell og leietaker et verktøy som forenkler arbeidsoppgavene deres. Dette vil vi få gjennom å utvikle et unikt system for DNB sammen med GK, sier prosjektsjef Eivind Bengtson i DNB Næringseiendom.

DNB Næringseiendom AS skal prosjektledelsen, men vil jobbe tett med DNB som leietaker i byggene. Leietakers involvering i slike prosjektert er avgjørende for å få ønsket effekt av tiltakene.

– I prosjektet i Bjørvika skal vi forenkle betjening og tilgang til SD-anlegget, optimalisere energistyringen av byggene, få et verktøy som kan avdekke og utbedre feil og avvik raskere, samt styre byggene smartere, fortsetter Bengtson.

– Det er ikke lenger snakk om å selge flest mulig nye komponenter eller å skifte all automatikk for å kunne optimalisere drift av bygg. Vi skal i dette prosjektet gjenbruke eksisterende automatikk og legge nye og smarte funksjoner på toppen, sier Thomas Melheim, prosjektutvikler i GK.

Byggene vil dermed gi den eksisterende automatikken nytt liv med smartere styring. GK skal bruke nye algoritmer og maskinlæring. Samtidig vil økt fokus på gjenbruksandelen forlenge levetiden til systemene og byggets komponenter.

– Leveransen knytter sammen innovasjon og bærekraft på en ny og spennende måte. Spesielt interessant blir det når vi skal hente inn alt av eksisterende systemer og signaler fra byggenes over 88 000 datapunkter. Det skal utvikles nye funksjoner for smartere styring av lys, forbedret overvåkning av driftskritiske komponenter og funksjoner som analyserer luftmengdene i byggene for å avdekke mulige lekkasjer, sier Melheim.

Powered by Labrador CMS