PRAKT: Hjørnegården i Akersgata/Rådhusgata i Oslo er en av mange eiendommer som er rehabilitert til fordums prakt av AF Håndverk. Foto: Glen Widing

Rehabiliterer for en milliard

Rehabilitering av bygg er et stort og voksende marked, med mange aktører i felten. I år har en av aktørene skiftet navn, da MHT ble til AF Håndverk. Paraplyen dekker elleve selskaper, har 500 fast ansatte håndverkere og en forventet omsetning i år på en milliard kroner.

Publisert

Ole Christian Kirkestuen er kategorisk når det handler om å rehabilitere gamle bygg. Eller bygg generelt.

– Det gjelder å kjøpe noe du blir fornøyd med og som holder i 30 år. Ja det koster mer i utgangspunktet, men lønner seg i lengden. Mange eiere har vanskelig for å se akkurat dette. Vi prøver å gi trygghet til kjøper ved at den varen de betaler for er den faktiske varen som er lagt frem i forkant. Ofte er det svært manglende i markedet, sier han.

Han mener rehabilitering handler om skikkelig håndverk og bevaring.

– Vi er den du skal kontakte når du ønsker rehabilitering av høy kvalitet for å øke verdien på det du eier, fortsetter han.

LES OGSÅ: Vil gi nytt liv til den grå betongklossen

AF Håndverk satser tungt på dyktige håndverkere som er spesialister på utvendig rehabilitering innen mange områder i et raskt voksende marked.

– Flere og flere eiendomsbesittere ser det er lønnsomt å ta vare på verdiene sine. Vi er Norges største på utvendig rehabilitering og gjør stort sett alt i kjerneområdene med egne ansatte. Det er en stor fordel med tanke på nye innkjøpsmodeller som blant andre Oslo kommune bruker, sier Arvid Engebretsen.

Han og Kirkestuen har 30 års erfaring i bransjen og eier AF Håndverk sammen med AF Gruppen og Tore Thorstensen. Strategien er at

AF Håndverk skal eie 70 prosent av de elleve underliggende selskapene og at ledende ansatte skal fortsette å være medeiere med 30 prosent i eget selskap.

LES OGSÅ: Pusser opp for 70 millioner kroner

– Flere av dem har eksistert i mange år, som for eksempel det tradisjonsrike murmesterfirmaet Lasse Holst i Fredrikstad. Alle som har prøvd seg på lignende modeller har stort sett mislyktes, derfor er selskapene beholdt som egne bedrifter. Dette er gode intensiver til å lede dem videre og sikrer fokuset på skikkelig håndverk, påpeker Kirkestuen.

KVALITET: Godt håndverk er alfa og omega for Arvid Engebretsen og Ole Christian Kirkestuen i AF Håndverk. I år skal selskapet omsette for en milliard kroner. Foto: Glen Widing

Ingen som har gått rundt i Oslo de siste årene kan ha unngått å se store bygårder tildekket med en av våre presenninger. I kontrollerte omgivelser setter de gamle eiendommer tilbake i nær original og solid stand. AF Håndverk med sine elleve selskaper har de siste årene rehabilitert flere signalbygg i Oslo.

– Dette er håndverksfaget vi nører oppunder. Vi ser i prinsippet direkte mot langsiktige og seriøse eiendomsbesittere og utviklere. Dette handler om skikkelig håndverk og hele prosjekter, vi tar ikke på oss lappejobber, påpeker han.

Engebretsen forteller at han begynte å tenke nye veier da han måtte kvitte seg med 30 flinke håndverkere etter at rehabiliteringen av Universitetet på Karl Johan var ferdig.

– Det var synd å miste de etter tre års opplæring. For å ta vare på ansatte, ekspertisen og ressursene våre har vi opprettet et driftsselskap som er en støttefunksjon til de andre selskapene i stille perioder. Modellen har fungert veldig bra og mannskapene har den samme stoltheten selv om de er på jobb for et annet selskap enn det de i utgangspunktet er ansatt i, sier han.

LES OGSÅ: Bygningen fra 1937 skal bli ny

Ressurser er et stikkord som går igjen i alt AF Håndverk foretar seg. Og de ser mye rart på sin vei.

– Eiendomsbransjen har gått gjennom flere svake epoker, for eksempel krisebyggingen på 1980-tallet som vi har veldig mye jobb med. Også prosjekter fra 2000-tallet har mange byggefeil som må gjøres om. Vi har sett rehabiliteringsprosjekter til oppunder 100 millioner kroner på fem år gamle bygg. Hadde jobben vært gjort skikkelig med en gang og i et 30-årsperspektiv ville mye av dette vært unngått, men jobbmengden øker i takt med byggefeilene. Og de kommer mye raskere enn før, sier Kirkestuen.

Engebretsen understreker at de også er opptatt av å gjøre alt etter boka.

– Innkjøpskravene, særlig i offentlig sektor, kommer bare til å bli strengere. All selskapene i strukturen vår bruker Oslomodellen på innsalg. Dermed har vi full kontroll på hele kjeden og vet ha som foregår til enhver tid. Ingen vil bli tatt for sosial dumping og hvitvasking av penger, eller få negativ omtale av andre grunner. Mange profilerte mennesker sitter tungt i eiendom, og det har vært gjort mye rart i det markedet de siste 15 årene, sier han.

LES OGSÅ: Etter tolv år spytter eierne inn 300 millioner i oppussing

Et av de minste selskapene under paraplyen er Sol-energi as som ble etablert i 2014 og leverer komplette solcelleanlegg til virksomheter på Østlandet.

– Enn så lenge er ikke dette noe stort selskap, men vi satser på solenergi fordi vi vet det kommer til å bli en integrert del av rehabiliteringsprosjekter i fremtiden.

Og da har vi som gruppering lært oss hvordan dette funger når det først tar av, sier Engebretsen.

Powered by Labrador CMS