BEGGE DELER: Det må både bygges mer, og det må bygges riktig, sier Carl O. Geving.
Antallet utleieboliger stuper i Oslo: Sterkeste kvartalsnedgang noensinne
– Oslo er et skoleeksempel på feilslått reguleringspolitikk, mener Carl O. Geving i NEF.
NEF er ute med den seneste kvartalsstatistikken for utleieboliger. En viktig konklusjon er at i landet utenom Oslo faller også antallet sekundærboliger. Antall AS-eide boliger flatet ut i fjor sommer, etter å ha økt over lengre tid.
Nasjonalt var det i årets første kvartal 8280 færre sekundærboliger enn 5 1/2 år tidligere. Det er en nedgang på 2,2 prosent. Men: I Oslo var nedgangen i samme periode på hele 10.291 boliger, eller 17,3 prosent. Første kvartal i år er den sterkeste nedgangen NEF har registrert i ett kvartal.
Oslo har nå det laveste antallet og den laveste andelen sekundærboliger NEF har registrert siden målingene startet i 2013.
Nedgang flere steder
NEF skriver at nedgangen i Oslo lenge ble motsvart av en oppgang i flere av nabokommunene. Men tidlig i 2024 kom det en nedgang også der og siden har det kun vært mindre bevegelser. I landet utenom storbyene fortsatte nedgangen inn i 2025.
Blant kommunene rundt Oslo hadde lenge Lillestrøm, Lørenskog og Nannestad den sterkeste økningen i sekundærboliger. Men de samme tre kommunene hadde en klar nedgang i 2024.
I første kvartal i år var det nedgang også i Trondheim og Tromsø. Oppgangen fortsatte i Bodø, og det korrigerte litt opp i Bergen etter en markant nedgang på slutten av fjoråret.
14,3 prosent
Andelen sekundærboliger var ved utgangen av første kvartal nede på 14,3 prosent for landet samlet. Det er det laveste nivået NEF har registrert siden målingene startet i tredje kvartal 2019. De seneste tre kvartalene har nedgangen tiltatt igjen.
Adm. direktør Carl O. Geving i NEF mener det er flere årsaker til den langvarige nedgangen i sekundærboligandelen. Formuesbeskatningen av disse boligene har økt. Det var et svak leiemarked under pandemien. Det kan også ha bidratt til at potensielle boliginvestorer satt på gjerdet i en periode.
Men etter gjenåpningen har etterspørselen tatt seg opp igjen i leiemarkedet. Det har vært en høy tilstrømning av flyktninger fra Ukraina. Fra 1. januar 2023 ble det særskilte kravet til egenkapital på sekundærbolig i Oslo fjernet.
Dårlig trend
Geving sier i en pressemelding at boligforsyningen dessverre er inne i en dårlig trend. Norge styrer mot betydelige bosettingsutfordringer de nærmeste årene. Verken boligmarkedet eller leiemarkedet vil kunne dekke boligbehovet i pressområdene slik det ser ut nå.
Markedsubalanser vil få negative ringvirkninger i økonomien. Folk får ikke tak i tilfredsstillende bolig der arbeidsplasser og utdanning finnes.
– Høye renter, høyt skattetrykk og lav tilgang på små og rimelige boliger er hovedforklaringen på den negative trenden. Det må reguleres og bygges mer systematisk for å dekke det demografiske boligbehovet. Det er ikke nok å bygge mer, det må bygges riktig, sier Geving.
Skoleeksempel
Han viser til at markedet etterspør mindre og rimeligere boliger som dekker behovet for både førstegangsboliger og utleieboliger.
Da mener Geving det går galt dersom kommunen velger å overse behovet og regulerer feil.
– Oslo er et skoleeksempel på feilslått reguleringspolitikk. Her er det regulert mange store 3 og 4 roms leiligheter og få 1 og 2 roms. Det er de store prosjektboligene som ligger usolgt. De små boligene selges relativt raskt fordi de møter behovet i markedet.