STERK OPPGANG: Henning Lauridsen i Eiendom Norge kan konstatere en sterk oppgang i boligprisene hittil i år.

– Boligmarkedet overrasker alltid

Oppgangen i mars var klart sterkere enn normalt for måneden.

Publisert Sist oppdatert

Eiendom Norge opplyser i en pressemelding torsdag at boligprisene i mars steg med 0,9 prosent. 

Korrigert for det som er normale sesongsvingninger, var det en oppgang på 0,6 prosent. Hittil i år har boligprisene i Norge steget med 5,9 prosent. I Bergen er oppgangen på hele 7,8 prosent, i Oslo er den på 5,3 prosent.  Bergen hadde den sterkest sesongkorrigerte oppgangen i mars.

– Boligprisene steg med 0,9 prosent i mars, noe som ga en sterk oppgang på 0,6 prosent sesongjustert. Den sterke utviklingen fra årets to første måneder fortsatte i mars og overgår hva alle så for seg ved begynnelsen av året, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

–  Ved inngangen til 2024 var mange opptatt at det store tilbudet i bruktboligmarkedet. I årets første kvartal er tilbudet betydelig redusert. Den sterke utviklingen i boligmarkedet illustrerer hvor raskt boligmarkedet kan snu, både i priser og volum. Boligmarkedet overrasker alltid, fortsetter han.

Påskemåned

Lauridsen sa på en pressekonferanse torsdag at utviklingen hittil i år nok er overraskende sterk ut fra hva man trodde ved inngangen til året. Eiendom Norge venter en svakere vekst fremover.

Mars er normalt en måned der prisene stiger en del, men der påskeuken kan avgjøre mye for omsetningen. I mars 2023 steg boligprisene med 1,2 prosent, i 2022 med 1,1 prosent. Fjoråret var preget av lettelser i utlånsforskriften.

Tall fra Obos tidligere denne uken viste en oppgang nasjonalt på 2 prosent. I Oslo økte Obos-prisene med 2,3 prosent. Obos dekker om lag 25 prosent av bruktboligomsetningen i Oslo. 

Gjennomsnittsprisen for en bolig i Norge nå ligger på 4,58 millioner kroner. I Oslo er den tilsvarende prisen 6,44 millioner. Det tilsvarer drøyt 94.000 kroner kvadratmeteren. Men Oslo-prisene er bare opp 2,3 prosent de seneste tolv månedene.

Kraftig nedgang

I mars ble det solgt 7031 boliger i Norge. Det er hele 20,1 prosent færre enn tilsvarende måned i 2023. Da var påsken i april. Så langt i år er det solgt 20.687 boliger i Norge, og det er8 prosent færre enn i samme periode i 2023.

I mars ble det lagt ut 8621 boliger for salg i Norge. Det er en marginal oppgang fra samme måned i 2023.  Hittil i år er det lagt ut 21.355 boliger for salg i Norge, 0,5 prosent flere enn fra januar til mars 2023.

Det tok i gjennomsnitt 56 dager i mars å selge en bolig.

Trenger ikke rentekutt

Handelsbanken Capital Markets ventet en sesongjustert prisvekst i mars på 0,5 prosent.  Det er noe mer moderat enn i januar og februar. Da var økningen 0,7 prosent i begge månedene. Spådommen var så å si innertier. Boligprisene steg nominelt i februar med 1,4 prosent.

Handelsbanken legger vekt på at boligprisene gjennom høsten i fjor falt  mer enn det man først var klar over. På den annen side har prisutviklingen i etterkant vært desto sprekere. Foreløpig er det heller ikke mye som tyder på at denne tendensen brytes. 

Det betyr ifølge Handelsbanken at bruktboligmarkedet ikke akkurat skriker etter rentekutt. 

Motstridende effekter

DNB Markets skrev på morgenen at  fall i realinntekter og økte renter bidrar til å dempe prisene. 

Men det har vært en markert oppgang i befolkningen de siste par årene gjennom høy innvandring. Det løfter etterspørselen etter bolig, både for kjøp og for leie.

Bygging av nye boliger avtatt markert, men det er fortsatt mange boliger under bygging. Antall ferdigstilte boliger holder seg derfor oppe. For de neste månedene venter DNB at boligprisveksten vil være mer dempet. Så vil veksten ta seg opp senere i år.

Powered by Labrador CMS