STERK OPPGANG: Henning Lauridsen i Eiendom Norge kan konstatere en bra oppgang i boligprisene så langt.

Boligprisene steg kraftig i februar

Oppgangen var mye sterkere  enn det Norges Bank ventet.

Publisert Sist oppdatert

Tall fra Eiendom Norge viser at boligprisene i februar steg med 1,4 prosent. Justert for normale sesongsvingninger var det en oppgang på 0,7 prosent. Februar er normalt en måned der boligprisene stiger. Oppgangen de fem foregående årene har variert mellom 0,5-2 prosent, men økningen nå er den tredje sterkeste noensinne.

Så langt i år har boligprisene i Norge steget med 4,9 prosent. Fra februar 2023 til februar 2024 er det en oppgang på 1,5 prosent. Det er langt under den generelle prisveksten i perioden. I januar var det en prisoppgang på hele 3,4 prosent.

– Den sterke utviklingen fra januar fortsatte i februar, og så langt i 2024 har boligprisene steget med 4,9 prosent , sier adm. direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge i en pressemelding.

Gjennomsnitt: 4,44 millioner

Gjennomsnittsboligen i Norge koster nå 4,44 millioner kroner. Det tilsvarer 52.591 kroner per kvadratmeter. I Oslo er de tilsvarende tallene 6,31 millioner og 91.784 kroner.

I Oslo steg boligprisene med 1,3 prosent og sesongkorrigert med 0,2 prosent. De seneste tolv månedene har prisene i hovedstaden økt med 2,2 prosent. 

I Bergen var prisutviklingen uendret, litt svakere enn normalt. Prisene i Trondheim økte med 2,1 prosent, i Stavanger med 2,5 prosent, i Kristiansand hele 2,9 prosent og i Tromsø med 2,1 prosent. De fire siste byene hadde en prisvekst langt over det normale for måneden.

For pessimistisk

Obos-prisene i februar steg med 1,4 prosent på landsbasis og med 1,6 prosent i Oslo. Obos dekker 25 prosent av bruktboligmarkedet i hovedstaden.

Norges Bank ventet i desember en sesongkorrigert nedgang på 0,1 prosent. Hittil i år har sentralbanken vært for pessimistiske i sine anslag.

DNB Markets ventet på morgenen en sesongjustert vekst på 0,2 prosent. Meglerhuset skriver at i januar var prisveksten overraskende sterk. Samtidig falt antall usolgte boliger noe. 

Selv om prisveksten har vært høyere enn Norges Bank ventet de siste månedene, tror ikke DNB den har vært problematisk høy. Men kombinasjonen av lavere igangsetting av nye boliger og høy innvandring kan løfte prisveksten mot slutten av året. 

I februar ble det solgt 6.899 boliger i Norge. Det er 1,9 prosent flere enn tilsvarende måned i 2023. Det ble lagt ut 6858 boliger for salg i Norge, og det er 2,7 prosent flere enn i samme måned i 2023.

Powered by Labrador CMS