NYE INDEKSER: Henning Lauridsen og Eiendom Norge har gjort om litt på indeksene fra og med januar.
NYE INDEKSER: Henning Lauridsen og Eiendom Norge har gjort om litt på indeksene fra og med januar.

Aktuelt:

Skivebom for Norges Bank: Boligprisene steg mye mer enn ventet

Boligprisene i januar tok ekspertene på senga, Norges Bank bommet grovt.

Publisert Sist oppdatert

KVADRATUREN (Estate Nyheter): De seneste månedstallene fra Eiendom Norge viser at boligprisene i januar steg med 3,4 prosent. Korrigert for det som er normale sesongsvingninger, var det en oppgang i prisene på 0,7 prosent. De seneste tolv månedene har boligprisene i Norge steget med 1,4 prosent.

– Boligmarkedet er tilbake, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge. 

–  Den positive januaroppgangen er oppsiktsvekkende i lys av den svake utviklingen i den norske fastlandsøkonomien og ikke minst den overraskende renteøkningen i desember. Nå er det mange som må revidere sine modeller, også oss, da vår prognose for januar på 2,5 prosent var skivebom, sier Lauridsen.

Han mener oppgangen i januar er ganske oppsiktsvekkende med tanke på hvor vi er i den økonomiske konjunktusyklusen. Siden 2015 er det bare 2022 som kan vise til en sterkere januaroppgang.

I Oslo steg boligprisene i årets første måned med 3 prosent. Det er en sesongjustert økning på 0,9 prosent. I Bergen økte prisene med hele 5 prosent, i Stavanger med 4,3 prosent og i Trondheim med 2,6 prosent (se figur under). Oppgangen i både Bergen og Stavanger er klart over normalen.

BERGEN PÅ TOPP: Men det var en sterk økning i alle de større byene.
BERGEN PÅ TOPP: Men det var en sterk økning i alle de større byene.

Bommet kraftig

Januar har normalt den sterkeste prisveksten i året. Men Norges Bank ventet i desember en sesongjustert nedgang på 0,2 prosent.

DNB Markets skrev i morgenrapporten at de venter samme økning som i desember. Det vil si en sesongjustert oppgang på 0,2 prosent. Boligprisene tok seg noe opp mot slutten av fjoråret. Både DNB og ikke minst Norges Bank bommet altså kraftig i sine anslag.

Eiendom Norge har for 2024 spådd en oppgang i prisene på 4 prosent. 

Koster 4,5 millioner

Gjennomsnittsprisen for en bolig i Norge ved utgangen av januar var på 4,53 millioner.

Omsetningen av boliger er fortsatt på et bra nivå.

– I januar ble det lagt ut 5876 boliger for salg i Norge. Det er 5,8 prosent færre enn i samme måned i 2023.

- Det er solgt langt flere boliger enn det legges ut og varelageret som bygget seg opp gjennom høsten er nå i ferd med å bygges ned. Antall usolgte boliger på markedet har falt gjennom hele måneden, sier Lauridsen.

Nye fylkesindekser

Men denne gang er det noe mer usikkerhet om utfallet. Eiendom Norge har revidert boligprisindeksen. Det er blant annet utarbeidet nye fylkesindekser for hvert av Norges 15 fylker.

Videre har områder med historisk høy prisvekst fått litt mindre vekt. Og så er det sesongjusteringen av indeksene. Det gjøres for å finne den underliggende veksten korrigert for sesongmønstrene. 

Boligprisene stiger typisk mest i begynnelsen av året, for å deretter falle utover høsten. Eiendom Norge er kommet frem til at den sesongjusterte oppgangen til å begynne med i fjor var noe sterkere enn anslått. Til gjengjeld var prisene fallet i andre halvår kraftigere.

Historikken for indeksene er ut på nytt. For underområdene vil den likevel være uendret før juni 2010.

Powered by Labrador CMS