– Kostnadene har skutt i været
– Jeg har ikke noe statistikk på dette, men jeg konstaterer at vi bruker advokater til alt mulig rart og mye mer enn før. Det sier seg dermed selv at kostnadene har skutt i været, sier avtroppende administrerende direktør i Aspelin Ramm, Peter Groth.
Estate Nyheter har snakket med både næringsmeglere og eiendomsadvokater for å høre hvor mange ansatte de hadde for ti år siden og i dag. Utviklingen viser så å si en dobling i antall ansatte for begge gruppene.
– Det er stadig flere som danser rundt gullkalven, sier Groth.
Les også: Selgerne sjekker seg selv
Les også: Klart for Bjørvika-saken i Høyesterett
Har blitt for komplisert
Peter Groth har jobbet med eiendom i hele sitt yrkesaktive liv. Han mener næringseiendom har blitt stadig mer komplisert, selv om det i realiteten er relativt enkelt. Han forteller at han har filosofert en del over hvorfor det har blitt slik.
– Jeg tror det handler om at lovgivningen har blitt skarpere, men også at vi som er eiendomsaktører har blitt mye mer engstelige for å ta ansvar. Derfor forsøker vi å ha ryggen fri ved å dekke oss bak en advokat, sier Groth.
Les også: – Vi har aldri hatt det så travelt
Les også: Fem forretningsadvokater fusjonerer
– Alt skal være så komplisert, men det er egentlig ikke så fordømt vanskelig. I dag er det slik at hele batteriet av profesjoner kobles inn ved et salg. Man sier at bransjen har blitt profesjonalisert og dersom man ser på antallet profesjoner og ansatte i disse, så har det nok det. Mitt inntrykk er imidlertid at eiendom har blitt for komplisert, sier Groth.
Han sitter i styret for Norsk Eiendom og forteller at for å hjelpe både eiendomsbesitterne og utleiere for en tid tilbake laget en standard til leiekontrakt.
– Dette skulle være en balansert kontrakt hvor alles interesser ble ivaretatt, men vi ser at den justeres og at det lages spesialutgaver. Da må advokatene inn og verifisere at kontrakten er fulgt og av avvikene er riktige. På meg virker det som man kunne spart ganske mye ved å holde seg til standarden, sier Groth.
Les også: Dette er landets beste eiendomsadvokater
Les også: All time high for eiendomsadvokatene
En annen årsak til at kostnadene har skutt i været er at eiendomsselskapene har blitt større og at kompetansen dermed er spredd utover på flere personer og avdelinger.
– Tidligere var vi nok i større grad generalister. Vi behøvde derfor ikke å snakke med alle for å gjennomføre et salg. I dag skal alle avdelinger og ulike rådgivere involveres, sier Groth.
Har vært for slepphendte
Groth mener at eiendomsbesitterne kanskje har vært for slepphendte i forhold til de økte kostnadene.
– Transaksjonsstørrelse er store og næringsmeglerne forsyner seg egentlig med en liten andel av totalen. Man er kanskje ikke så opptatt av den absolutte kostnaden og tenker nok at om det forsvinner én prosent eller to, så er det kanskje ikke så farlig. Det er en relativt liten del som faller bort, sier Groth.
Han forteller at meglerprovisjonen pleier å ligge på mellom 0,5 og 1,5 prosent. Det betyr at ved et salg av en eiendom til 200 millioner kroner, så sitter næringsmegleren igjen med mellom 1 og 3 millioner kroner.
– Vi er nok for slepphendte og ser ikke på en krone som en krone, men som en andel av totalen, sier Groth.
Les også: Ikke mva-pliktig leietaker?
Les også: Beliggenhet, beliggenhet – og miljø
Les også: Nye regler for utbyggere
Les også: En avtale er en avtale – eller..?