Fortsatt økende optimisme
Til tross for tunge økonomiske tider, fortsetter optimismen i eiendomsmarkedet å stige.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Junimålingen fra eiendomsrådgiveren King Sturge viser en oppgang på 6,0 prosent, fra 55,6 til 58,9 indekspoeng for stemningsmåleren Real Estate Economy Index. Europe Real Estate skriver at det som er enda mer oppmuntrende, er at alle delindikatorer viser fremgang fra mai til juni.
Indeksen for investeringsklima har steget med 8,7 prosent til 61,3 poeng, mens indeksen som måler stemningen i kontormarkedet er opp hele 15,3 prosent til 38,4 poeng. Forbedringen er overraskende høy, men signaliserer likevel lave absolutte indeksnivåer.
En indeksscore på 100 representerer en balansert andel mellom optimister og pessimister i markedet, slik at det fortsatt er en lang vei å gå før stemningen i markedet er ”normalisert”.
Delindeksene for leieprisene, detaljhandelseiendommer og boligmarkedet kan alle vise til en fremgang. Makroindeksen steg med 2,6 prosent i juni til 127,3 indekspoeng. Indeksfremgangen for handelssegmentet er på 3,3 prosent til 58,2 prosent, som illustrerer at kontormarkedet skiller seg ut med lav indeksscore.
Boligmarkedet har til sammenlikning den laveste prosentvise fremgangen med 0,9 prosent, men her er indeksscoren hele 111,2 poeng. Økningen her har vært sterk de foregående månedene og kan indikere at boligmarkedet tross alt ligger lengre fremme i syklusen.
– Den forsiktige, men forlengede optimismen i næringen gjenspeiler håpet om at den mest alvorlige krisen på 60 år har nådd bunnen, og at den økonomiske situasjonen vil stabilisere seg til høsten. De optimistiske funnnene i Real Estate Economy Index stemmer overens med ulike andre stemningsindikatorer i økonomien, kommenterer partner Sascha Hettrich i King Sturges tyske avdeling.
Bedringen i investeringsklimaet indikerer ifølge Hettrich at mange respondenter føler tiden er moden for å gå inn i eiendomsmarkedet på tvers av konjunktursyklusen, altså når markedet er på bunn. Men Hettrich tilføyer at det viktige nå er at denne forsiktige optimismen støttes av tiltak fra myndighetene og oppbakking fra bankene.
– En vedvarende bedring vil bli umulig uten en normalisering i finansmarkedene. For tiden ser det ut til at kjerneproduktene er på toppen av listen for de fleste investorene. Spesielt markedet for boligeiendommer begynner igjen å rapportere om transaksjoner her og der, sier Sascha Hettrich.