ETT ELLER TO KUTT: Det er det ekspertene venter fra Ida Wolden Bache og Norges Bank i år.
Foto: Glen Widing
Svakeste krone på tre måneder - DNB tror fortsatt på rentekutt
Kronen har svekket seg mer mer enn 4 prosent på én måned.
– Det skal godt gjøres, tror jeg.
Slik svarer valutastrateg Magne Østnor i DNB Carnegie om kronesvekkelsen er nok til å stoppe det forventede rentekuttet i september.
Kronen ble torsdag ettermiddag notert til 120,84 mot den importveide kursindeksen I44. Det er denne indeksen som er sentral for Norges Bank, ikke enkeltvalutaer. Norges Bank har for 2025 forutsatt et gjennomsnittlig indeksnivå på 118,8. Jo høyere nivå, desto svakere krone.
– Vi er vel akkurat nå ca 2,5 prosent svakere enn anslaget på I-44 fra rapporten i Juni. Men om vi ser på snittet så langt i kvartalet, så er vi bare 1,5 prosent svakere. Det skal nok betydelig mer til for at Norges Bank skal avstå fra å kutte nå som de har startet på det både vi og de tror er en serie med rentekutt, sier Østnor.
Nærmer seg 12 kroner
Dagen før rentekuttet lå kronen på nivå 115,98. Kronen har altså svekket seg med 4,2 prosent siden før rentebeslutningen. Mot euro har kronen svekket seg fra 11,42 til 11,97. Det er en svekkelse på 4,8 prosent. Vi må tilbake til 16. april for å finne en svakere sluttnotering.
Over tid vil en svakere krone bidra til høyere importert prisvekst. Men her er det gjerne et etterslep på seks til ni måneder.
Markedsrentene har derimot vært stabile. De lange byttelånsrentene har stabilisert seg på noe over 3,80 prosent. Tre måneders pengemarkedsrente ligger på drøyt 4,30 prosent.
Flere årsaker
– Hva skyldes kronesvekkelsen?
– Svekkelsen i slutten av juni må nok tilskrives Norges Bank-kuttet. Men det er også usikkerhet om utsiktene for oljemarkedet etter uroen i Midtøsten. De siste dagene har vi sett en bred dollarstyrking etter de amerikanske inflasjonstallene. Det er særlig de mer risikosensitive valutaene som svekker seg. Det kan godt ha å gjøre med økt risikoaversjon, svarer Østnor.
Han har i morgenrapporten tatt for seg dollaren. Østnor skriver at dollarens fremtidige rolle i det globale finansielle systemet har vært viktig i
markedsuroen i vår. Dollaren fikk lenge motvind fra nær sagt alle
kanter.
Har snudd
Men svekkelsen av dollaren har bremset og
faktisk snudd litt så langt i juli. Dollar har også styrket seg mot kronen. En sluttnotering torsdag på 10,33 er den sterkeste dollaren mot kronen siden 16. mai.
Men Østnor skriver at likevel er dollaren om lag 10 prosent svakere enn ved starten av året. Det er litt avhengig av hvilken indeks man sammenligner med.
Dollarflukt og sikringsgrad vil ifølge valutastrategen være avgjørende for dollaren fremover.
Data fra det amerikanske finansdepartementet tyder ifølge Øsnor på at internasjonale investorer solgte både
amerikanske aksjer og obligasjoner i april. Men de samlede beløpene på ca. 50 milliarder dollar er ikke
avskrekkende store, gitt uroen denne måneden.
DNB venter for øvig at en euro om tolv måneder vil koste 11,80 kroner. En dollar ventes å 10,26 kroner.