Aktuelt

Konkurrerer om å bli årets beste byggverk

Sju prosjekter konkurrerer i år om å vinne Statens pris for byggkvalitet. Nå har juryen vært på befaring.

KANDIDAT: NTNU campus i E. C. Dahlskvartalet i Trondheim ved Bergersen arkitekter, er en av kanduidatene til årets beste byggverk. Foto: Carl-Erik Eriksson
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Juryen har vurdert de 82 forslagene som kom inn til årets konkurranse, og besøkt de sju beste områdene og byggverkene.

– Tre av kandidatene går videre til finalen. I år vektlegger juryen transformasjonsprosjekter, hvor eksisterende arealer og byggverk er omformet til å møte nye behov. Det er mer miljøvennlig å gjenbruke allerede bebygde områder, framfor ta i bruk nye urørte arealer. Årets pris treffer derfor tidsånden godt, når den ser etter byggverk og områder som er transformert, melder Direktoratet for byggkvalitet.

LES OGSÅ: Ble beste bygg i nord

– Kandidatene som er valgt ut i år har alle bidratt til transformasjon av både områder og byggverk. Byggverkene utgjør viktige funksjoner i nærmiljøene. De bidrar til økt trivsel og skaper betydelig merverdi til lokalmiljøet. Vi ser fram til å se byggverkene og å møte personene bak, sa juryleder Erling Lae før befaringen.

De sju kandidatene juryen har besøkt er:

Folkets Hus i Sauda.
Nye Ålgård sentrum.
Credo restaurant i Trondheim.
NTNU campus i E. C. Dahlskvartalet i Trondheim.
Bygdebox på Stokkøya i Trøndelag.
Mat- og merkevarehuset på Grünerløkka.
Sentralen i Oslo.

Statens pris for byggkvalitet er en hederspris som skal løfte fram nye forbilder som bidrar til å heve, fornye og utvikle byggkvalitet. Kandidatene til prisen skal ha fremragende byggkvalitet og være et resultat av gode og innovative byggeprosesser. Byggverket må være ferdigstilt i 2015 eller senere for å være kandidat til årets pris.

LES OGSÅ: Tidligere fabrikkeiendom blir boliger

Prisen deles ut av Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland under Byggkvalitetsdagen i Oslo 25. september. I fagjuryen 2018-2021 sitter: Erling Lae, tidligere fylkesmann, Oslo, Mari Bergset, landskapsarkitekt, Tromsø, Heidi Bjøru, sivilarkitekt, Tromsø, Eli-Kirstin Eide, interiørarkitekt, Bergen, Bård Kåre Flem, sivilingeniør, Trondheim, Tor Inge Hjemdal, sivilarkitekt Oslo, Mai Ahn Thi Lê, spesialrådgiver, Oslo, Cecilie Bjerke Skjømming, sivilarkitekt, Kristiansand og Arne Smedsvig, landskapsarkitekt Bergen.

Kan bygge 8300 boliger
Bolig
Bygger 8.500 kvadratmeter i seks etasjer
Bolig
Dobler antall leiligheter i kommunen
Bolig
Skal bygge kontorbygg i Nydalen
Utvikling
Konverterer kontorer til leiligheter
Utvikling
Med PLUSS får du faglig påfyll i hele sommer! Bli PLUSS-abonnent her!
Kvitter seg med ferdig dekket bord
Utvikling
Bøhler og Hagen dropper boliger
Utvikling
Syndikeringsaktør tjente 44 mill. (+)
Analyse
Kjøpte utleieboliger – skal pusse opp og selge (+)
Transaksjoner