REVISJON: Espen Solheim-Kile i Kruse Smith konkluderer i sin doktorgradsavhandling at norske OPS-modeller må under revisjon. Foto: Kruse Smith

Hevder OPS må revideres

- OPS-modellene som benyttes i de fleste norske byggeprosjekt bygger på feil forutsetninger og gir dermed ikke ønsket effekt verken for byggherre eller utøver.

Publisert Sist oppdatert

Det er Espen Solheim-Kile i Kruse Smith som skriver dette i sin ferske doktorgradsavhandling «Insentiver og felles mål i offentlig-privat samarbeid». Sivilingeniøren fra Kristiansand ble ansatt i Kruse Smith for å skrive doktorgraden. Selskapet som er Norges sjette største entreprenør og en stor eiendomsutvikler, og arbeidet til Solheim-Kile skal gi dem bedre innsikt i fordelene med OPS som gjennomføringsmodell.

– Jeg ønsker å finne ut av i hvilken grad OPS gir mer verdi enn tradisjonelle gjennomføringsmodeller. Det gjelder ikke bare kroner og øre, men også i forhold til verdien bygget får for brukerne i form av kvalitet, tilrettelegging og funksjonalitet, sa han underveis i arbeidet.

LES OGSÅ: Byens største byggeprosjekt

Den norske OPS-modellen er hentet fra England, hvor utgangpunktet var en klar begrensning i tilgjengelig offentlig finansiering og hvor i stedet privat finansiering benyttes for å realisere offentlige prosjekter.

– Vi har ikke den samme knappheten på offentlig kapital i Norge, og dermed heller ikke like mye behov for denne private finansieringen. I tillegg er OPS-løsningen slik den fungerer i dag lite gunstig for utbygger. Det tar lang tid å få tilbakebetalt for arbeidet, og det begrenser utbyggeres handlingsrom inn mot nye prosjekter, sier Solheim-Kile i avhandlingen.

LES OGSÅ: Blir byens mest eksklusive

Han konsentrerte seg om Norge og norske byggeprosjekter. Målsettingen var å undersøke styrker og muligheter innenfor OPS-løsninger når kapitaltilgang gis redusert betydning.

– Norge er i en særlig gunstig for slik forskning. Få andre land har en tilsvarende økonomisk situasjon som oss, og dermed mulighet for å undersøke andre insentiver for offentlig-privat samarbeid, påpeker han.

Erfaringsmessig er det å velge OPS-modellen for et prosjekt i all hovedsak en politisk beslutning som gir anbudsmessige konsekvenser for byggherre. Vurderingene som ligger til grunn for valg av OPS-modellen kan ofte være vagt begrunnet.

LES OGSÅ: Solgt på 20 minutter

– Min klare anbefaling er at det knyttes mindre politikk til vurdering av om OPS er en hensiktsmessig samarbeidsform eller ikke. Politikere bør heller se på hvordan OPS-modellen kan optimaliseres mot norske forhold, poengterer Solheim-Kile.

En stor fordel med OPS for byggherre er entreprenørens oppfølgingsansvar for prosjektet ut over normal femårs garantiperiode. Espen Solheim-Kile ser også på dette som en fordel for entreprenøren.

– Alle er tjent med et produkt som fungerer etter hensikten i lang tid. Med flere stimuli enn pris vil entreprenør tilnærme seg oppgaven annerledes og søke etter de beste løsningene på lang sikt. Et overdrevent fokus på pris har motsatt effekt. Men jeg registrerer at stadig flere prosjekter legger større vekt på kompetanse, levetid, materialvalg, klimaavtrykk og så videre, slutter Solheim-Kile.

Powered by Labrador CMS