Aktuelt

Nesten ingen kvinner vil ha jobben hennes

Stillingen som Oslos byplansjef appellerer tydeligvis til menn.

MENN: Svært få kvinner vil ha jobben til Ellen de Vibe. Foto: PBE.
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Det kommer frem av søkerlista som viser at kun tre av 18 søkere er kvinner til jobben etter Ellen de Vibe som går av med pensjon i mai. Tre av søkerne har i dag høye lederstillinger i Oslo kommune, men kvinnene glimrer med sitt fravær. Flere aktører i bransjen reagerer på dette og debatten har gått ivrig på Facebook etter at tidligere Aspelin Ramm-direktør Sverre Landmark publiserte sin undring.

– Hvor er kvinnene? Tre av atten. Spent på å høre hvorfor det er sånn. I denne etaten og innenfor dette saks- og fagområdet er det mange kompetente kvinner med erfaring, også ledererfaring. Men på denne lista er det tynt med kvinner. Plansjefstillingen er en uriaspost, en posisjon der man får kritikk og press fra alle hold. Stor arbeidsbyrde og lange dager. Men det er også en posisjon som gir innflytelse, så hvis man ønsker å prege utviklingen av byen, så bør denne stillingen være attraktiv, skriver han.

LES OGSÅ: Sluttet i Aspelin Ramm for å jobbe alene

Director Kathrine Nyhus i CBRE følger opp med å synes utlysningen har vært altfor dårlig til det hun kaller for tiden kanskje Oslos viktigste stilling.

– Knapt så vi har sett annonsene på sosiale medier og i avisene. Til sammenligning gikk Nasjonalmuseet og Munch-museet bredt ut når de søkte nye direktører til sine museum for noen år tilbake. Sterkt annonsert både i Norge og Skandinavia. Det er vel ikke akkurat tilfellet her, poengterer hun.

Da Nyhus anbefalte tre kvinner å søke, svarte de at de manglet politisk erfaring.

– Sto ingen ting i utlysningsteksten om det vel, skriver hun.

LES OGSÅ: – Man takker ikke nei til et slikt selskap

Eks-sjef i Selvaag Bolig Baard Schumann oppfordret to kvinner til å søke stillingen etter Elle de Vibe som var en markant skikkelse i Oslos administrasjon. Obos-sjef Daniel Kjørberg Siraj er spent på hvem som har søkt fritak for offentligheten.

LES OGSÅ: Gir seg etter 20 år

– Bra at det er interne folk med ambisjoner, men viktig at man tar seg tid med utnevnelsen og ikke faller for fristelsen å bare forholder seg til søkerlisten. Som i det private næringsliv hender det at man må gå på søk for å finne den rette. Mener gode lederegenskaper og organisasjonsforståelse må være viktigere kvalitet enn den tyngste fagkompetansen, påpeker han.

Se hele søkerlista her:

1 Mohammad Chair Yemlahi, vikar, Oslo.

2 Thorbjørn Gaarder, chief credit officer, Oslo. Han søkte i januar på stillingen som ny fylkesmann i Møre og Romsdal, og har tidligere søkt stillinger som administrerende direktør i Forskningsrådet, generalsekretær i Presseforbundet, skattedirektør, politimester i Oslo, administrasjonssjef i nye Follo kommune, direktør for Helse Sør-Øst, sjef for Brønnøysundregistrene og generalsekretær i Norsk Presseforbund.

3 Ivar Edmund Vatten, sivilingeniør, uføretrygdet, 6680 Halsanaustan. Han søkte i januar stillingen som prosjektdirektør for Sjukehuset Nordmøre og Romsdal, administrerende direktør ved Universitetssykehuset Nord-Norge i 2018, og i 2015 som administrerende direktør i Helse Midt-Norge.

4 Jonas Riffault Andresen, Oslo. Han har en mastergrad i Eiendomsfag fra NMBU, er gründer og medeier i bedriften RA Eiendom. Han har tidligere vært både leder og rådgiver i Opplysningsvesenets fond, og prosjektleder i Clemens eiendom.

5 Marie Hauptvogel, Frivillig, Oslo.

6 Steinar Almelid, senior mentor i Sanata Healing og partner i Vistra Consulting, Oslo. Pensjonert oberstløytnant og pilot i Forsvaret.

7 Morten Wasstøl, avdelingsdirektør, Oslo. Avdelingsdirektør for byutvikling. Har tidligere vært seniorrådgiver og seksjonsleder hos Rambøll Norge, politisk rådgiver ai miljøverndepartementet og utenriksdepartementet.

8 Andreas Vaa Bermann, avdelingsdirektør for områdeutvikling i Plan- og bygningsetaten i Oslo. Har tidligere blant annet vært direktør i Norsk Form, nestleder i styret til stiftelsen Design without Borders, drevet eget arkitekt- og rådgivningskontor og jobbet som prosjektleder og kontorleder ved tre arkitektkontorer i Norge.

9 Sturla Flem Rinvik, senioringeniør, 1363 Høvik. Er daglig leder i eiendomsselskapet Stonewall as og investeringsselskapet Storgt 25 Holding i Ålesund, har drevet Verdimegleren Sturla Flem Rinvik.

10 Dag Hovdhaugen, assisterende direktør i Utdanningsetaten i Oslo. Han har tidligere vært plan- og utviklingssjef i Aurskog-Høland kommune.
11 Tadeusz Nikiel, Polen.
12 Andreas Kalstveit, universitetslektor ved institutt for urbanisme og landskap på Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, og partner i LPO Arkitekter.
13 Malvin Bjorøy, areal- og byggesakssjef i Karmøy kommune, har tidligere vært byggesakssjef i Drammen og plan- og bygningsjef i Røyken kommune.
14 Harald Øvland, ble i januar i år ansatt som avdelingsdirektør for utviklings- og infrastrukturavdelingen i Plan- og bygningsetaten i Oslo. Har tidligere vært avdelingsdirektør for skoleanlegg i Utdanningsetaten i Oslo.

15 Unntatt offentlighet, K.
16 Unntatt offentlighet, M.
17 Unntatt offentlighet, M.
18 Unntatt offentlighet, K.

Boligprosjekt falt i fisk for Alf-Inge Håland (+)
Analyse
Vil bygge boliglåve med 19 enheter
Bolig
Aberdeen kjøpte sentrumseiendom (+)
Transaksjoner
Gleder seg til reforhandling av leieavtaler (+)
Analyse
Tollefsen kjøper mer utviklingseiendom i Asker
Transaksjoner
Skjer'a? Få med deg alt. Bli abonnent her!
Nord-Norges største prosjekt (+)
Utvikling
Vil bygge en ny bydel med 40.000 kvadratmeter
Utvikling
Gir vekk eiendom til en verdi av 400 millioner (+)
Analyse
Vil bygge boliger midt i sommerparadiset (+)
Bolig

Motta gratis nyhetsbrev fra estate

Få eiendomsnyheter alle hverdager, pluss en oppdatering over ukens viktigste og mest leste saker fra eiendomsbransjen hver lørdag.