Utvikling

Byggeplass på Majorstuen i mange år – frykter helseplager

Kommuneoverlegen frykter at Ruters gigantprosjekt på Majorstuen vil medføre støy og påvirke luftkvaliteten i nærområdet i mange år.

KREVER UTREDNING: Kommuneoverlegen og Helseetaten krever en grundig konsekvensutredning med hensyn til støy og luftkvalitet. (Illustrasjon: Asplan Viak/Ruter)
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

I september skrev Estate Nyheter at Ruter AS har sendt inn planforslaget for Majorstuen knutepunkt og sporområde. Forslaget skisserer et totalt utbyggingsareal på 72 900-103 700 kvadratmeter BRA. I alternativet med høyest utnyttelse foreslås bygg opp mot 17 etasjer.

I november ble det klart at Plan- og bygningsetaten (PBE) ikke anbefaler Ruters forslag, og varslet utarbeidelse av et eget alternativ.

Nå har også Helseetaten i Oslo kommune kommet på banen. Etaten har sendt en høringsuttalelse til PBE, og uttalelsen er «å anse som kommuneoverlegens medisinskfaglige tilrådning og begrunnelse, og skal følge saken frem til vedtak».

– Realiseringen av planen vil kunne medføre mangeårig sammenhengende støy fra bygge- og anleggsvirksomhet. Dette vil gi økt risiko for utvikling av helseplager for befolkningen i området, skriver Helseetaten i uttalelsen.

Der fremgår det også at etaten og kommuneoverlegen krever en grundig konsekvensutredning av støymessige forhold i bygge- og anleggsfasen, herunder «en støyfaglig utredning av luftlyd, strukturlyd, hvor mange som blir berørt, kart over støyutbredelsen og forholdsregler og tiltak mot dette i hele anleggsfasen».

De krever også en grundig konsekvensutredning av hvordan arbeidene vil påvirke luftkvaliteten i bygge- og anleggsfasen i områdene rundt planområdet, hvilke fraksjoner luftforurensningen vil kunne bestå av, kart over utbredelsen, hvor mange som blir berørt, aktuelle tiltak mot luftforurensing og hvilke helseeffekter luftforurensingen kan ha for befolkningen.

– Det vil være vesentlig for begge temaene å gjøre rede for om hele planen skal realiseres samtidig, eller om eiendommene bygges ut uavhengig av hverandre, hvor lenge anleggsperioden vil vare totalt sett for hele planen og for eiendommene hver for seg. I lys av disse utredningene, må det vurderes om reguleringsplanen må justeres, heter det i uttalelsen.

Dersom dette ikke imøtekommes tilfredsstillende, vil Helseetaten kunne pålegge tiltakshaver å utrede disse forholdene med hjemmel i folkehelselovens paragraf 11 om helsekonsekvensutredning.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Her kommer hotellet som sprenger høydegrensen
Aktuelt
Haare-leiren etter rettssaken mot konkursbo: – Vi ser på dette som en knusende seier
Juss
Ukens profil: Henter inspirasjon til coworking på reiser (+)
Karriere
Wenaasgruppen nærmer seg milliardresultat (+)
Aktuelt
Her stuper ledigheten til et rekordlavt nivå
Aktuelt
Estate PLUSS gir deg tilgang til alt!
Mer enn 23.600 artikler tilbake til 1996
Lag ditt personlige arkiv i dag,
bestill Estate PLUSS her
Amerikalinjen åpner dørene
Aktuelt
Nytt fylke troner på hyttetoppen
Aktuelt
Nytt forvaltningsselskap
Aktuelt
AF Gruppen endrer i toppen
Karriere