Nyheter

Nå kommer bærekraft inn i bankenes kredittvirksomhet

DNB vil løfte bærekraft og ansvarlige investeringer mer inn i kredittvirksomheten. Og stadig flere eiendomsselskaper fokuserer på det.

DNB og Olav Løvstad vil ta mer og mer hensyn til lånetakernes samfunnsansvar når de skal innvilge lån. Foto: Mellingsater/Larsen
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

DNB har startet en intern foredragsserie som har fått navnet «Veien til bærekraft», hvor representanter for selskaper i ulike bransjer presenterer sitt arbeid med bærekraft. Sist fredag var det eiendomsbransjens tur til å ta turen til DNBs auditorium i kjelleren. Direktør Olav Løvstad forteller Estate Nyheter at bærekraft blir stadig viktigere for banken.

– Vi har lenge jobbet med ansvarlige investeringer. Nå vil vi ta disse prinsippene tydeligere inn i vår kredittvirksomhet. Det innebærer at vi også vil vektlegge kundenes arbeid med samfunnsansvar og bærekraft når vi vurderer kundeforhold og kreditt, sier Løvstad.

På fredagens seminar var det Ariane Spandow fra Spabogruppen og Gunnar Bøyum og Isak Oksvold fra Aspelin Ramm som holdt foredrag for bankens ansatte.

– Det vi liker å gjøre, er å starte med noen håpløse gamle bygninger og så lager vi et bymiljø hvor vi fokuserer på gjenbruk og utvikling og skaper et nytt liv, sier Bøyum.

Blant eiendommene og prosjektene som Aspelin Ramm står bak, er Vulkan-prosjektet ved Grünerløkka i Oslo, som hadde en svært utilgjengelig tomt mellom Maridalsveien og Akerselva. Der er det utviklet svært energieffektive bygg, som blant annet leies ut til Bellona. Aspelin Ramm har også utviklet grønne boliger i Dælenenggata 36.

– Vi brukte 872 kroner per kvadratmeter på de boligene. Men samtidig oppnådde vi en salgspris som var 9000 kroner høyere per kvadratmeter, sa Bøyum.

Han mener at gode infillprosjekter også er god bærekraft, og viste til et prosjekt hvor fire parkeringsplasser ble gjort om til 12 boliger.

Direktør Isak Oksvold, med ansvar for miljø og innovasjon, mener grønne bygg er konkurransedyktig.

– En forskningsrapport fra USA som tok for seg 10 000 bygg i 900 clustre fant at energieffektive bygg oppnår 3 prosent høyere leiepriser, sa Oksvold, som også så at når alt annet er likt her i Norge, så foretrekker leietakeren byggene med bedre miljøprofil.

Ariane Spandow er ansvarlig for Spabogruppens samfunnsansvar og mener det er viktig for bedriftene å gjøre noe mer enn å bare tjene penger.

– Vi har et sterkt fokus på samfunnsverdi i Spabogruppen. Vi driver Spabo Eiendom og har også Amesto Group. Spabo Eiendom er aktive på Grünerløkka, Tøyen, Frogner og Bislet. Der har vi en portefølje med hovedsakelig gamle bygg, som gir oss en utfordring på miljøsiden. Vi må jobbe mye med Byantikvaren for å finne løsninger for byggene våre. Når vi jobber med de gamle byggene, så gjør vi det vi kan for miljø utfra forutsetningene til byggene og vernekravene. Men det er ikke der vi kan gjøre mest samfunnsnytte, sier Spandow.

Spabogruppen har i stedet fokusert mer på sosiale aktiviteter.

– Vi har videreført Brenneriet med fokus på arbeidsplasser for personer med sosiale utfordringer. Vi har også et partnerskap med Leger uten grenser, hvor vi effektiviserer deres drift innenfor regnskap, slik at en større andel av pengene deres kan brukes operativt, sa Spandow.

Et annet tiltak Spabogruppen støtter er Give a job, som hjelper innvandrere og asylsøkere med å komme seg ut i arbeidslivet.

– Ettersom vi er en generasjonsbedrift, har vi et langsiktig perspektiv. Samfunnsprosjektene våre er også langsiktige. Vi jobber nå med Semja, som er en ny finansieringsmodell innenfor sosial ulikhet, sier Spandow.

Spabogruppen har sammen med SoCentral og Innovasjon Norge finansiert Semjas utviklings- og etableringsfasen.

Kommunens nye satsing betaler 3000 per m2 (+)
Aktuelt
Fikk nei til utvidelse av Manglerud senter
Utvikling
Samarbeid endte i millionkrangel (+)
Analyse
Offentlige leietagere må ta miljøansvar
Aktuelt
Bekymret for fremdriften i gigantprosjekt (+)
Utvikling
Ikke gå glipp av noe! Meld deg på nyhetsbrev her!
Henter fra Aspelin Ramm
Karriere
Skal selge for 650 millioner (+)
Bolig
Den lille kommunen bygger for milliarder (+)
Utvikling
Unik restaurant slår seg opp på restemat
Play

Motta gratis nyhetsbrev fra estate

Få eiendomsnyheter alle hverdager, pluss en oppdatering over ukens viktigste og mest leste saker fra eiendomsbransjen hver lørdag.