Partner Lars Helge Aasen i PwC mener det er positivt at Finansdepartementet nå får bedre tid til å utrede regelen om rentefradrag og -begrensning.

– Departementet har lyttet til innspillene om rentefradrag

Mange fryktet endringer i rentefradragsregelen ved dagens statsbudsjett. Men nå er forslaget utsatt til 2019.

Publisert Sist oppdatert

– Før Statsbudsjettet ble lagt frem i dag, var det fryktet at ordinære reelle låneforhold på eiendom ville kunne bli nektet rentefradrag dersom egenkapitalen i et norsk selskap/konsern er lavere enn egenkapitalen i hele konsernet. Det var foreslått en sikkerhetsmargin på 2 prosentpoeng. Gladnyheten er at den foreslåtte utvidelsen av rentebegrensningsregelen til å ramme også eksterne renter gjennom høringsforslag som ble lagt frem 4. mai 2017 er nå utsatt til 2019, sier Lars Aasen, partner i PwC til Estate Nyhet.

Han viser til at Finansdepartementet skriver følgende:

«I høringsrunden er det blant annet pekt på at unntaksreglene er kompliserte å anvende, og at reelle låneforhold ikke skjermes i tilstrekkelig grad. Flere høringsinstanser foreslår ytterligere unntaksregler og uttaler at rentefradragsrammen og terskelbeløpet for å anvende rentebegrensningsregelen må økes. Etter departementets syn er det behov for mer tid til å vurdere synspunktene som er fremkommet i høringsrunden. Departementet vil komme tilbake med forslag til endringer i rentebegrensningsreglene så snart som mulig, med sikte på at nye regler kan tre i kraft fra og med inntektsåret 2019».

Aasen mener en utsettelse av forslaget var det eneste fornuftige, slik forslaget nå foreligger.

– Med den foreslåtte utvidelsen av rentebegrensningsregelen ville det vært avgjørende å ha effektive sikkerhetsklausuler som i størst mulig grad hindrer at reelle låneforhold blir rammet. De foreslåtte unntakene oppfyller dette bare for helnorske konsern, men vil for de fleste andre være svært kompliserte og lite anvendelige i praksis. Det er derfor helt klart behov for at sikkerhetsklausulene forenkles og suppleres med ytterligere unntak for at de skal oppfylle sitt formål, sier Aasen.

Ifølge Aasen bør det vurderes tekniske forhold, som at avskårede renter ikke kan fremføres uten tidsbegrensning (10 år), at ubenyttet fradragsramme bør kunne fremføres eller overføres til annet konsernselskap, og at man ikke bør få betalbar skatt når man har underskudd til fremføring.

– Nå får Finansdepartementet bedre tid til å utrede regelen, og selskapene forhåpentlig også bedre tid til eventuelt vurdere tilpasninger, sier Aasen.

Powered by Labrador CMS