– Klar fordel å være dum

Eiendomsinvestor Ivar Koteng var i storslag under gårsdagens NAI-treff.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Koteng holdt et svært lite akademisk vitenskaplig foredrag på førjulstreffet til NAI, der han harselerte og raljerte med eiendomsbransjen, til forsamlingens gjentatte latteranfall. Investoren har vært i eiendomsbransjen i 30 år, så den joviale trønderen har gjort sine erfaringer.

Koteng delte sin første periode i eiendomsmarkedet til årene 1985-86, den berømte jappeperioden. Den gangen var ikke regnestykkene så nøye, men et nytt dataverktøy hadde nettopp kommet på markedet: regnearket Lotus 1-2-3.

– Er det noen her i forsamlingen som husker Lotus 1-2-3? Jeg måtte ansette én mann som bare skulle drive med dette regnearket, fleipet Koteng.

Så ble jappetiden etterfulgt av en lang periode med oppturer og nedturer, der Koteng gjorde en del gode kjøp, uten at man hang seg opp i et nøyaktig avkastningskrav, den berømte yielden.

– På 2000-tallet kom «blådressene» inn i eiendomsmarkedet og introduserte et engelsk ord: yield. Jeg sliter fortsatt med å forstå det begrepet og kan fremdeles ikke stave «yield». Før yield var det tigangeren leieinntektene som gjaldt, sa Koteng, som likevel erkjente:

– Vi kan ikke kjøpe eiendommer til en yield på 5 prosent, da må vi fokusere på utvikling. Men du kan tjene svært gode penger på å kjøpe et utviklingsprosjekt til 6 prosent. Og ved en ledighet på 7-8 prosent blir det press på leieprisene, sa han. Selv har Koteng over 20 000 ledige kvadratmeter i porteføljen, uten at det bekymrer ham nevneverdig.

Investoren har tro på å sitte med eiendommer over tid, det er det som skaper verdier.– Holder du på en eiendom i fire-fem år, blir du rik. Det kan ikke være SÅ veldig vanskelig, ellers er du usedvanlig dum, sa Koteng om langsiktighet.

Investoren hadde også sett på sammenhengen mellom eiendomskjøp og intelligenskvotient, også kjent som IQ, og sammenhengen i eiendomsmarkedet mellom «store baller» og IQ. Ifølge Kotengs høyst subjektive graf var det ingen nærmere sammenheng mellom gode eiendomskjøp og høy IQ, det vil si:

– Du behøver ikke nødvendigvis være dum når du skal investere i eiendom, men det er en klar fordel, mente Koteng, som erkjente at trøndere ikke alltid er de raskeste til å plukke opp nye trender:

– Vi er litt trege her i Trøndelag, vi fikk ikke med oss dot.com-bølgen. Hva som hendte i 1999, er fortsatt et stort spørsmålstegn for meg.

 

Powered by Labrador CMS