Kristina Picard ser er et bredt spekter av investorer som ønsker eksponering i eiendom. Foto: Bo Mathisen.

Ligger an til nok et rekordår i Norden

Det nordiske transaksjonsvolumet var rekordhøyt i første halvår. Pangea Property Partners tror nå at 2017 vil diske opp med et rekordhøyt volum også ved fullgått løp.

Publisert Sist oppdatert

– Det var rekordhøyt transaksjonsvolum i det nordiske markedet for næringseiendom i første halvår 2017. Både transaksjonsvolumene og antallet transaksjoner satte rekord, anført av et sterkt norsk og finsk marked med stor utenlandsk interesse og mange cross border-transaksjoner, sier kommunikasjons- og markedssjef i Pangea Property Partners, Kristina Picard.

Over 400 milliarder

Det samlede transaksjonsvolumet var i første halvår på 22,3 milliard euro, eller 208 milliarder norske kroner. Når klokkene ringer inn 2018 tror Pangea at dette tallet er doblet til 44 milliarder euro, vel 400 milliarder norske kroner. Det er opp med vel ni milliarder kroner fra rekordåret 2016.

– Veksten i første halvår var i hovedsak drevet av det norske markedet, mens det svenske markedet har en nedgang sammenlignet med i fjor, sier Picard.

Hun forteller at nedgangen i det svenske markedet var ventet da 2016 var helt spesielt for Sverige med salget av hele Norrporten. Det er med andre ord fortsatt høy aktivitet i det svenske markedet.

– Både i Norge og Sverige forventer vi å se veldig høy aktivitet i tredje kvartal, sier Picard.

460 transaksjoner

Pangeas oversikt viser at det samlet ble gjennomført 460 transaksjoner i første halvår, det er opp fra 419 i første halvår i fjor. Nesten halvparten av disse fant sted i Sverige, mens 130 var i Norge, 60 i Finland og 55 i Danmark.

Det svenske markedet er fortsatt størst med et samlet volum på 74 milliarder (NOK). Finland kommer hakk i hel med 64 milliarder.

– Det finske markedet har en markant økning i volum, men dette er først og fremst drevet av Blackstones kjøp av det finske børsnoterte selskapet Sponda, sier Picard.

I Norge ble det, som flere andre meglere også har meldt, gjennomført transaksjoner for cirka 40 milliarder, mens danskene kan skilte med 32 milliarder kroner.

Samtlige land kan vise til en vekst, men unntak av Sverige. I Norge er veksten på 58 prosent, i Finland er den på hele 80 prosent, mens den i Danmark er på 53 prosent. Nedgangen i Sverige er på -18 prosent.

Kontor leder an

Kontor er fortsatt den største sektoren i Norden og står for 38 prosent av volumene i første halvår, mens boliger stod for 22 prosent og handelseiendommer for 15 prosent.

– Den gjennomsnittlige størrelsen på transaksjonen gikk opp til 460 millioner kroner, noe som er litt høyere enn i første halvår 2016, sier Picard.

Hun forteller at det er vanskelig å tegne et entydig bilde av kjøper og selger. De ser at det er et bredt spekter av investorer som ønsker eksponering i eiendom, og aktiviteten er ofte spredt over flere segmenter.

– Men det er verdt å trekke frem at det er stor interesse for nordiske eiendommer blant internasjonale investorer. Det er flere nye internasjonale kjøpere av primeobjekter. Vi ser også at det er flere svenske aktører som vil inn i det norske næringeseindomsmarkedet enn tidligere. Et eksempel er det svenske eiendomsfondet Genesta som nylig kjøpte kontoreiendom i Marieboes gate i Oslo, sier Picard.

Hun viser blant annet til det svenske kjøpet av DNB-bygget.

Forventer leieprisvekst

Noe av årsaken til interessen for nordisk næringseiendom skyldes ifølge Pangea den stabile og gode makroøkonomiske utviklingen.

– I tillegg er det kontormangel i Stockholm og Oslo som skaper en forventning om en betydelig økning i leieprisene fremover. Utsikter til fortsatt lave renter spiller også positivt inn – investorene kan senke avkastningskravet samtidig som de kan forvente økte leieinntekter, sier Picard.

Powered by Labrador CMS